Mikimiki

od Matea

2 0 0 2

Colleen Hoover: "Bez nade"... I poneki citat.

Kada dođe zima, a s njom i kraći dani, najviše što volim jest sklupčati se pod dekom u svoja četiri zida i čitati knjigu. Istina, najviše volim ljeto i čitanje na terasi iza kuće, ali zapravo nije niti bitno o kojem je godišnjem dobu riječ; bitno je da uvijek volim uzeti knjigu u ruke i prepustiti se čitanju. Nažalost, ipak ne čitam dovoljno odnosno onoliko koliko bih htjela iz razloga što sam zaposlena i doslovno tijekom zime odlazim na posao po mraku, a ujedno po mraku i dolazim kući s posla. Svejedno se svakodnevno trudim odvojiti vremena za čitanje barem jednog poglavlja knjige, ako ne mogu pročitati i više. I tako sam ove zime puževim korakom pročitala nekoliko knjiga, a danas vam donosim svoj osvrt na knjigu Bez nade od Colleen Hoover.

Hopeless by Colleen Hoover, odnosno u prijevodu knjiga Bez nade jest jedna divna knjiga i jako mi je žao što sam čitanje tristotinjak stranica te knjige odužila na čak više od mjesec dana. Tako divne knjige se inače pročitaju u jednom danu, jer svaka stranica je neodoljiva i doziva čitatelja da ostane čitati i čita još, još i još.

U početku upoznajemo glavnu protagonisticu knjige koja se zove Sky te njezinu prijateljicu Six, koja joj je ujedno i susjeda. Njih dvije imaju sedamnaest godina i njihovo je prijateljstvo jako divno. Volim uživo, a i u knjigama, vidjeti povezanost dviju prijateljica jer me takva povezanost uvijek podsjeti na moj odnos s (bivšom) najboljom prijateljicom iz srednje škole, za kojom još uvijek žalim, a vjerojatno ću žaliti cijeli život. Njihov odnos je izravan i smiješan, nagomilan vrijeđanjem iz šale; nešto na razini svake srednjoškolke koja se trudi uživati u životu i svemu što joj život nosi. Nakon upoznavanja dviju prijateljica počinjemo se bazirati na Sky, o kojoj saznajemo da je posvojena ali jako obožava svoju posvojiteljicu koju naziva mamom, te saznajemo kako je Sky napokon uspjela nagovoriti svoju majku da joj dozvoli pohađanje državne škole, jer joj to nikada do sada nije bilo dopušteno. Dakle, Sky dobiva dozvolu da zadnji razred srednje škole pohađa s drugim učenicima, te kreće u školu, a Six u međuvremenu odlazi u drugu državu na školovanje. Iz tog razloga Sky ostaje prepuštena samoj sebi među okrutnim umišljenim učenicama srednje škole u koju kreće, ali izvrsno se snalazi i vjerojatno zbog toga odmah na početku osvaja čitatelje, jer Sky nije obična glavna protagonistica knjige. Naime, Sky je hrabra i mentalno jaka, za razliku od većine glavnih ženskih likova u ovakvim teen knjigama. Sky je definitivno primjer kakav bi trebala biti svaka djevojka, na knjizi i uživo, jer s njom je zabavno čitanje.

Uskoro Sky upoznaje Holdera, a tek s njihovim odnosom priča se širi sve šire i više, te mi zapravo dobivamo pravu sliku i predodžbu o ovoj knjizi.

Iako bi netko s razlogom pomislio kako knjiga djeluje kako tmurno, turobno i tužno (zbog imena) - u krivu je. Knjiga je jako osebujna, sadrži cijelu paletu osjećaja - od onih negativnih do pozitivnih, u svakom liku, a najviše u Sky. 
Također, sve i jedan osjećaj, bio negativan ili pozitivan, nas tjera da shvatimo bitne životne činjenice, a jedna od njih je definitivno kako svatko ima svoj križ, ali bitno je da nauči nositi taj križ na svojim leđima.

Netko bi možda pomislio da je ovdje riječ o jednoj običnoj ljubavnoj priči dvoje tinejdžera, ali vjerujte - nije. Neću vam mnogo toga otkrivati jer ova knjiga je toliko čarobna da ju jednostavno morate pročitati, te stvarno ne bi bilo fer od mene da vam otkrivam išta više od onoga što se smije otkriti, ali moram vam reći: Sky i Holder će vas naučiti što znači poštovanje, iskrenost i prava ljubav. Znate vi to i sami sigurno, ali nikada nije loše pročitati nešto ovoliko poučno i lijepo.

Netko bi možda, kad počne čitati knjigu, mogao pomisliti da su Sky i Six obične tinejdžerice zaluđene dečkima, simpatijama, vezicama i seksom - ali bit će u krivu ako to pomisli. Uzmite knjigu u ruke, čitajte, okrećite stranice i shvatit ćete zašto je Sky drugačija od svih drugih tinejdžerica u njezinoj dobi.

A vjerujte, nitko, ali doslovno nitko ne može niti naslutiti što se krije iza imena i korica ove knjige. Sama ideja da ovakvo djelo nastane bila je originalna i sjajna, pa svaka čast autorici, skidam joj imaginarnu kapu. Da ne pišem (i govorim) o tome koliko je originalno i sjajno napisati ovu knjigu jer je toliko poučna, divna, lijepa, smiješna, tužna (i još mnogo toga što se riječima ne može opisati), da je to nešto što bi svaki tinejdžer i svaka odrasla osoba trebala pročitati. Moram napomenuti kako je autorica svaku svoju rečenicu pomno napisala i svaka opravdano stoji na svojem mjestu. Iako će vam se možda činiti kako neke stvari nisu bitne, možda su previše detaljne - vjerujte da je svaki detalj bitan u ovoj priči i autorica je jedna od onih koje ću čitati ponovno, čim dođe nešto novo iz njezina pera.

Za kraj analize pišem vam neke od citata koje sam izdvojila iz Bez nade:

"Život se ne može raspodijeliti u poglavlja... samo u minute."

"Katkada je najteže postaviti najjednostavnija pitanja."

"Nevolje koje te snađu u životu su iskušenja koja te tjeraju da odlučiš hoćeš li se predati i ostati ležati na zemlji, ili žeš obrisati zemlju sa sebe i uspraviti se još viši negoli prije no što su te oborili."

Ocjene (2)

Respektira (2): darel, NinaM

Komentari (2)

5

Od ucitajse

Mene je razočarala. Do polovice mi je bila zabavna, ali ubrzo su mi Sky i Holder postali naporni i dosadni, a priča predvidiva. Dobar pokušaj pretvaranja teen ljubića u psihološki triler, ali meni je tu previše teena, a premalo bilo čega drugog. :(
4

Od Matea

Svatko na svoj način doživljava knjigu, naravno... Ali meni je baš bila odlična. :)

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se