Mikimiki

od Buffybot

0 0 0 0

Djevojka sa svim darovima

Za razliku od djela poput Svjetski rat Z i planetarno popularne franšize Živih mrtvaca koji su zadnjih nekoliko godina gospodarili velikim i malim ekranima, ovaj roman bez nastavaka svoju ponešto drugačiju premisu armagedona zasniva na primjerima iz žive prirode. Autor je veteran pisac za grafičke novele poput Lucifera i Hellblazera, te Marvelovih izdanja.

Glavni lik romana je djevojčica Melanie koja živi poput zatvorenika u tajnoj vojnoj bazi. Prema njoj se obraćaju sa direktnim i jasnim uputama i to sve pod ciljnikom vatrenog oružja. Jedina Melanina radost je školski sat kod gospođice Justinau. Melanie i ostala djeca u bazi dio su znanstvenog istraživanja. Kada se dogodi najgore i u bazu provale horde nemrtvih zombija, jedina nada za spas biva upravo Melanie. Njezina motivacija je ljubav prema učiteljici gospođici Justinau, a okorjeli vodnik Eddie Parks koji preuzima vodstvo nad šačicom preživjelih nije sklon vjerovati njezinim dobrim namjerama. Uz njih je još i znanstvenica doktorica Caldwell čiji interes za Melanie može završiti samo sa Melanie u malim komadićima potrebnim za proučavanje na mikroskopskim stakalcima.

Radnja prati pokušaje grupice preživjelih da se kroz ruševine i ostatke civilizacije probiju do sigurnog utočišta. Izmjena moralnih nazora odgovornosti i znanosti likova kroz putovanje nagnat će čitatelje na razmišljanje.

U moru distopijskih i postapokaliptičnih romana koji su objavljeni u zadnjem desetljeću, ovaj se ističe glavnim protagnistom koji je djevojčica tinejdžerske dobi. Samim time čitatelji lagano slijede proces učenja i zaključivanja glavnoga lika i razvoj radnje kroz knjigu. Elementi hororra i akcije izmjenjuju se kroz cijeli roman. Likovi su karakteristično ljudski i slijede određenu tipologiju. Interesantno štivo za sve ljubitelje distopijskih romana sa elementima horora i apokaliptičnih scenarija.

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se