Mikimiki

od Buffybot

0 0 0 0

Harry Potter i ukleto dijete

Knjiga se nadovezuje na planetarno popularni serijal Harry Potter britanske autorice J.K. Rowling. Tematski se može usporediti sa serijalom Wicked autora Gregory Macguirea čija je brodwayska mjuzikl adaptacija dijelo Winnie Holzmann i Stephena Shwartza. Premda se fantastični dramski tekstovi poput Sna Ivanjske noći ili pak adaptacija Narnijskih kronika mogu usporediti kao kazališne izvedbe, ova knjiga scenarija jedna je od rijetkih koje su originalno zamišljene kao predstava i tek naknadno izdane u takvom obliku.

Radi se o objavi kazališnog scenarija prema kojem se u kazalištu Palace u Londonu izvodi istoimena predstava. Ovo je jedina knjiga serijala Harry Potter namijenjena dramskoj izvedbi. Radnja djela odgovara zadnjoj knjizi Harry Potter serijala i direktno se nastavlja na prolog sedme knjige Harry Potter i Darovi smrti.

Radnja knjige Harry Potter i ukleto dijete odvija se skoro dvadeset godina nakon kraja knjige Harry Potter i Darovi smrti. Harry Potter je otac troje djece i upravo se sprema poslati najmlađeg sina Albusa Severusa na prvu godinu škole u Hogwarts. Radnja prati Albusove prve korake u školi i neprilike nakon što biva smješten u školski dom Slytherin. Upoznajemo djecu i potomke još nekih likova iz Harry Potter serijala. Okosnica radnje zapravo su posljedice poraza Voldemorta i životi djece koji su odrasli slušajući razne priče i legende o tome što se zapravo dogodilo.

Termin Ukleto dijete je višestruk i može se primjeniti na više likova, te ga autori koriste kako bi manipulirali očekivanjima publike, odnosno u ovom slučaju čitatelja.

Lik Albusa Severusa Pottera jednim dijelom ostaje nedorečen zbog formata u kojem je djelo pisano – tijek misli, zaključci i odluke lika ostavljaju nepotpun dojam na čitatelja i samim time loše se odražavaju na doživlja djela. Neki likovi poput Scorpiusa Malfoya brilijiraju u formi britkih dijaloga i samim time odvlače pažnju i simpatije čitatelja, dok glavni negativac zbog nedostatka opisa ambijenta i likova ostavlja dosta slab dojam. U takvim situacijama osjeti se nedostatak neverbalne komunikacije koju na pozornici inače izvodi glumac.

Čitatelji će se trebati prilagoditi na doživljaj radnje u dramskom tekstu s obzirom da su sve prijašnje knjige pisane u obliku romana. Djelo uz dobro poznate likove predstavlja nove protagoniste na već poznatima lokacijama tako da se čitateljima dosta lagano uživjeti u izgled scenografije.

Radi se o štivu koje će svaki odani obožavatelj Harry Potter serijala željeti imati u svojoj kolekciji.

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se