Mikimiki

od Bastet

1 1 0 0

Iskorijenjena - Naomi Novik

Nakon što sam pročitala ovu knjigu, morala sam je još malo prevrtiti po rukama, jer mi je bilo nevjerojatno da je u jedan svezak prosječne debljine stalo tako puno radnje, obrata i karakterizacije likova. A opet, priča je kompletna! Po meni, jedan od velikih pluseva Iskorijenjene leži baš u tome što nije dio serijala, tako čestih u fantasyu, već čitatelje uvlači u gusto istkanu i majstorski napisanu priču koja počinje i završava od korica do korica.

U središtu te priče je protagonistica Agnješka. Prvih osamnaest godina, njen život obilježavale su tri stvari: odrastanje u sjeni zle začarane šume na rubu doline, prijetnja čarobnjaka koji ih od iste te šume brani, te blisko prijateljstvo s Kasjom, njenom lijepom vršnjakinjom koja je oduvijek bila savršena u svemu što radi.

Kada konačno kucne čas da čarobnjak Zmaj odvede k sebi jednu od djevojaka iz doline, na opće iznenađenje ispostavlja se da to neće biti po svemu idealna kandidatkinja Kasja, već sama Agnješka, nespretna u svemu čega se primi. I baš kada se čini da znamo kamo i u kakvu priču će nas ovaj roman odvesti, počinju pravi obrati. Naime, Agnješka će uskoro otkriti da i sama ima talent za magiju. Zahvaljujući tome, kao i blizini najmoćnijeg čarobnjaka u kraljevstvu, ona će se naći u centru borbe protiv zle začarane šume - o kojoj se ništa ne zna, osim da već stoljećima širi svoj koruptivni utjecaj poput okrutne zaraze.

Priča koja je počela kao atmosferična i tečno pripovijedana slavenska bajka dodatno se komplicira kada princ Marek dođe u dolinu. Iskorijenjena tad poprima odlike tipičnog modernog fantasya s dvorskim intrigama, misijama spašavanja i prijetnjom rata. Agnješka i Zmaj nemaju izbora nego pokušati učiniti nemoguće kako bi spasili dolinu i cijelo kraljevstvo od opasnosti koje se nadvijaju nad njima...

Agnješka je divna protagonistica: hrabra, odana, svojeglava i nepokolebljiva. Od jednostavne seoske djevojke, ona tokom priče sve više sazrijeva, istovremeno ostavši vjerna sebi u svemu onom što je bitno. Zapravo, svi glavni - a i mnogi sporedni - likovi u ovom romanu sjajno su okararakterizirani. Ništa nije crno-bijelo, sve motivacije su realistične, a Agnješka, Kasja i Zmaj su mi zbog svoje hrabrosti i savjesnosti postali jako dragi.

Odnosi među likovima opipljivi su i emotivni, te se kroz njih priča bavi temama poput prijateljstva, ljubavi i požrtvovnosti. Posebno je dojmljiva scena u kojoj Agnješka i Kasja imaju priliku iskreno sagledati svoje prijateljstvo, a s druge strane, odnos Agnješke i Zmaja pružio mi je mnogo zabave zbog njihovog početnog prepiranja - njena tvrdoglavost i njegov sarkazam bili su prava dobitna kombinacija.

Najfascinantniji element Iskorijenjene možda je ipak antagonist u obliku inteligentne, misteriozne šume, koja sijući zlo sve više steže obruč oko naših likova, tako da napetost ubrzano raste prema kraju romana. Cijeli koncept te šume i kako se "bori" jako mi se svidio i rekla bih da je prilično originalan. Iako konačni rasplet možda i sadrži neke već viđene elemente, sve u svemu bila sam sretna zbog načina na koji je priča zaokružena i završena.

Ukratko, ovo je predivan roman za ljubitelje fantasya i bajki općenito, koji je, po meni, sasvim zasluženo osvojio prestižnu nagradu Nebulu za najbolji roman.

Ocjene (2)

Respektira (1): Buffybot

Slaže se (1): Buffybot

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se