Mikimiki

od Matea

3 0 0 2

Ljubav je na selu... a triler je na Farmi.

Psihološki triler "Farma", napisan iz pera britanskog pisca Toma Roba Smitha, novi je, kako recenzije kažu, međunarodni bestseler spomenutog autora. Također se navodi da je ovaj triler "Zastrašujuće klaustrofobičan... Istinska jeza koja se ne zaboravlja." te se navodi i da je to knjiga koja se čita u jednom dahu, a pisca je na pisanje inspirirala vlastita obiteljska priča.

Moram se složiti s navodima da je ovo definitivno međunarodni bestseler jer zaslužuje takvu titulu, upravo zbog toga što se pisac u ovom psihološkom trileru igra psihom svojih čitatelja koji knjigu doista mogu pročitati u jednom dahu. Da nisam zaposlena i da imam slobodnog vremena, ova bi knjiga bila pročitana u roku jednog dana, a ovako je pročitana u roku od tri dana. 

Knjiga ima 303 stranice, izdao ju je Profil 2015. godine, a sam autor ju je objavio godinu ranije. Iako imam ogroman popis knjiga koje moram i želim pročitati, složen po žanrovima, "Farmu" nisam imala upisanu na popisu, nego sam slučajno u svojoj gradskoj knjižnici naišla na ovu knjigu na stoliću te ju uzela čim sam vidjela zastrašujuću naslovnicu i malo bolje pogledala opis djela.

Naravno, automatski me privukao sadržaj knjige, jer ipak je riječ o psihološkom trileru, a ja volim takve stvari. Nekada sam raspoložena za jednostavnije knjige, pa čitam ljubiće i humoristične romane, ali većinu vremena obožavam krimiće, trilere, knjige koje se igraju s našom psihom te slične stvari. Ne volim jedino hororce i na svu sreću ovaj triler nema nikakve elemente iz horora, osim naslovnice koju definitivno morate proguglati, i iako recenzije kažu da je triler ispunjen jezom, to je istina, ali ta jeza nema veze s nikakvim hororima, nego jednostavno s jako dobro složenom pričom, nečime što nas toliko opčini da knjigu ne možemo ispustiti iz ruku odnosno uzimamo ju u ruke čim nam se pruži prilika za čitanje.

Pa da napišem nešto o sadržaju.

Daniel je jedan od glavnih likova ove knjige i priča je pisana u prvom, njegovom, licu. On, koji živi u Engleskoj sa svojim partnerom Markom, dobiva poziv od oca koji živi u Švedskoj s njegovom majkom. Taj poziv je uznemirujuć jer njegov otac govori o tome kako je njegova majka psihički bolesna, što Daniela strašno uznemiri. Odmah nakon očevog poziva, Daniela nazove spomenuta majka, koja tvrdi da nije psihički bolesna, da je s liječničkom dozvolom napustila psihičku ustanovu u koju ju je strpao njezin muž, te da prvim letom stiže u London kako bi dobila priliku da sinu ispriča istinitu priču o strašnim događajima i okrutnim ljudima kojima je okružena na svojoj i muževoj farmi u Švedskoj.
Njegova majka doista stiže te mu počinje pričati svoju priču i priču o raznim ljudima, za koje bih definitivno mogla reći da su i oni glavni likovi ovog trilera. Zapravo, svi spomenuti - Daniel, njegovi roditelji - te sve osobe koje njegova majka spominje, glavni su likovi ovog trilera, jer svaki od njih nosi određenu ulogu u knjizi. Najmanje se spominje njegov partner Mark, što je jedina stavka koja mi je zasmetala i žao mi je što njihov odnos nije više opisan jer možda bi Danielova homoseksualnost mogla biti povezana sa strašnom sudbinom njegove majke. Možda, ili ipak ne?

Oduševljena sam maštom pisca, oduševljena sam također i opisom svih likova, događaja i mjesta. U jednom trenu nalazimo se u Londonu, a u drugom trenu već smo u Švedskoj, o kojoj doista nalazimo mnogo opisa i mnogo priča. Danielova majka Tilde uvjerena je u strašnu urotu i obiteljske tajne, te nas na taj način doslovno preko svojih riječi uvlači u cijelu radnju. Ja sam dobila osjećaj kao da sam postala dio priče, ali moram reći da na svu sreću nisam dio tako strašne priče. Ovo nije horor, ali definitivno je ovo jedan napet i jeziv triler, od kojega nam se možda neće zalediti krv u žilama i nećemo se bojati mraka, ali ćemo zato doslovno biti u isto vrijeme oduševljeni i ljuti zbog svega što otkrivamo u raspletu priče. Zaplet nas ne može naljutiti jer u tom trenutku još uvijek ne znamo istinu; još uvijek nagađamo što se zapravo dogodilo a što nije. No rasplet je ono što ostavlja bez daha.


Moja iskrena preporuka svima!

Ocjene (3)

Respektira (3): ucitajse, TatjanaBN, darel

Komentari (2)

5

Od ucitajse

Već neko vrijeme je na popisu za čitanje, morat ću se malo požuriti s tim popisom :)
4

Od Matea

Meni je stvarno bio vrhunski triler, tako da ti svakako preporučujem da se požuriš i pročitaš. :D Prekjučer sam si u knjižnici uzela njegov triler Dijete 44, baš me zanima kakav je i jedva čekam početi ga čitati. :)

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se