Mikimiki

od Bastet

0 0 0 0

Nikkin dnevnik #2: Priče ne-baš-popularne partijanerice

Nakon što je preživjela početno snalaženje u svojoj novoj i, nažalost, šminkerskoj školi, život četrnaestogodišnje Nikki Maxwell ponovno se počinje komplicirati s približavanjem školskog plesa za Noć vještica, a čiji organizacijski odbor predvodi nitko drugi do MacKenzie - opaka popularna cura koja kao da nema pametnijeg posla nego zagorčavati Nikkin život.

Naime, dok Nikki napeto čeka da vidi hoće li je njena simpatija Brandon pozvati na ples, čini se da je već dogovoreno kako će Brandonova pratnja biti upravo MacKenzie. S druge strane, Nikkine najbolje prijateljice Chloe i Zoey također pate jer su ostale bez pratnje za ples, pa tako njih tri skuju plan kako svejedno otići na ples i ispasti "kul". No, prevrtljiva i zlobna MacKenzie u zadnji će se čas sjetiti kako sve zakomplicirati i stvoriti hrpu problema s organizacijom plesa. Naravno, upravo je Nikki ta koja će se naći u situaciji da spasi stvar - ili da postane glavni krivac za upropašteni ples.

Uslijedi urnebesni razvoj događaja u kojem se Nikki zatekne kako na Noć vještica mora biti na nekoliko mjesta u isto vrijeme, i u nekoliko različitih kostima...

Nikkin dnevnik jedan je od najpopularnijih serijala za djevojčice kod nas u posljednje vrijeme, te se može svrstati u val humorističnih knjiga za djecu čija je popularnost započela serijalom Gregov dnevnik. Čini mi se da će Nikkin dnevnik svoje čitateljstvo najprije pronaći među djecom od 11 do 14 godina, ali u serijalu svakako mogu uživati i oni malo mlađi – a naravno i stariji. Iako je druga knjiga u serijalu, Nikkin dnevnik #2 može se bez imalo problema čitati i zasebno. Zapravo, ovaj nastavak čak mi se svidio više od svog prethodnika - glavni zaplet bio je napetiji i u par navrata me baš iznenadio.

Ono što kod ovog romana odmah upada u oči jest dopadljivo i privlačno grafičko oblikovanje: stranice knjige izgledaju kao stranice bilježnice ispunjene rukopisom i smiješnim crtežima koji živopisno prenose Nikkine doživljaje i osjećaje. Stil pisanja je vrlo ležeran i koristi mnoge moderne kovanice (npr. luzerica). Zahvaljujući tome, ali i brojnim komičnim stripovskim ilustracijama, Nikkin dnevnik #2 profilira se kao otkačena knjiga koja će lako naći put i do onih malih čitatelja koji ne posežu često za knjigama.

Unatoč tome što je prvenstveno humorističan, Nikkin dnevnik #2 pomalo je i napeto štivo. Za to je prije svega zadužena negativka MacKenzie, koja je zaista zločesta do samog kraja - prava je beskompromisna negativka koja iritira svojim spačkama, zbog čega je lako suživjeti se s Nikkinim problemima. Nikki je, pak, dobra i simpatična - puno njenih problema iznikne iz činjenice da ne želi nikoga iznevjeriti: ni prijateljice, ni simpatiju, ni mlađu sestru, ni školske kolege, ni odrasle kojima je nešto obećala... Ukratko, junakinja je koja će vas nasmijavati, do koje će vam biti stalo i za koju je lako navijati.

No, ne vrti se sve samo oko škole. Nikkin odnos s mlađom sestrom često je sjajan izvor dodatne komedije u cijeloj ovoj priči, i njihove zgode spadaju pod dijelove knjige koji su me najviše nasmijali. U svim nezgodama koje zadese Nikki puno je humora i dobro na koncu pobjeđuje, pa je tako ovaj roman jedna krasna razbibriga i može se preporučiti svakome tko se želi zabaviti uz vedro i pitko štivo.

U iščekivanju nastavaka... :)

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se