Mikimiki

od Matea

3 0 0 0

Ova djevojka je drukčija :)

Počevši čitati odmah sam shvatila da je Ova djevojka je drukčija knjiga za mene. Iako više praktički ne spadam među tinejdžere nego odrasle ljude, preporuka na koricama knjige govori istinu: „Knjiga koja će podjednako oduševiti tinejdžere i njihove roditelje.“ Kirkus Reviews

Knjiga je od samog početka zanimljiva te čitatelja polagano ali intenzivno uvlači u radnju. Upoznajemo Evie, tu drukčiju djevojku, koja nas osvaja svojom jednostavnošću, umom, marljivošću i hrabrošću. Evie živi s majkom i njih se dvije zalažu za socijalnu pravednost i prava građana. Dijete uči od majke, ali mogu slobodno reći da je dijete u ovom slučaju čak i naprednije od majke jer ima više prilika (a ujedno i boljih) da bi pokrenula takozvanu revoluciju i promijenila neka pravila koja se ionako krše i ne poštivaju. Zašto i kako to? Odgovor glasi: Evie se do sada školovala kod kuće i učitelj joj je bila njezina majka koja ju je doista mnogočemu naučila, ali sada Evie svojom voljom kreće u državnu školu i to u četvrti razred srednje škole, godinu prije mature. Njezina majka je takve dane ostavila iza sebe, ali Evie tek počinje živjeti takve srednjoškolske dane u kojima joj se pružaju prilike da pokrene revoluciju i promijeni bilo što na bolje. Ona je prirodni vođa: hrabra je i pametna, kao što sam već rekla, pa smatra da se može izboriti za veća prava učenika u srednjoj školi koju pohađa. Njezina svakodnevna borba s profesorima za prava učenika vrlo je zanimljiva i poučna te nas sve vraća u srednjoškolske dane i tjera nas da se upitamo: a što smo mi učinili? Protiv čega smo se mi borili? Jesmo li išta postigli na nekoj višoj razini, jesmo li išta promijenili?

Istodobno razmišljamo, preispitujemo sebe i čitamo ovu knjigu koja nas uvlači sve dublje i dublje u svoj sadržaj. I baš onog trenutka kada smo potpuno postali dio ove radnje i Evienog života, kada se borimo uz nju i vjerujemo u nju, baš tada Evie dolazi u situaciju koja može promijeniti njezin život iz korijena i ujedno je natjerati da odustane i preda se. Takav zaplet nas naravno tjera da čitamo još i još te da otkrijemo što će se dogoditi s Evie, njezinim prijateljima Jacindom i Rajasom te cijelom školom i pokrenutom revolucijom.

I onda shvatimo: tek smo na polovici knjige, postoji još mnogo stranica do kraja i – nadamo se – sretnog završetka. Naravno, neću vam otkrivati pojedinosti ove divne i lako čitljive knjige, no mogu vam reći što vasočekuje od samog početka pa sve do kraja:

1. vrlo pametni monolozi glavne junakinje Evie, koja je potpuno drukčija od mnogih likova iz raznih knjiga o srednjoškolcima; ona je vrlo pametna, a čini nam se kao da u sebi sadrži cijeli rječnik jer vlada mnogim pojmovima i objašnjenjima istoga, što mnogi od nas nisu savladali i nikada neće. Ili barem ja.

2. vrlo zanimljive dijaloge: Evie s majkom, Evie i Rajas, Evie i Jacinda, te naravno Evie i profesori od kojih se ističe profesor Brookner, koji svakodnevno s Evie raspravlja o raznim citatima svjetskih velikana. Time sam oduševljena, jer i sama često zapisujem citate koji mi se sviđaju, no doista moram priznati da nemam te citate uvijek na vrhu jezika i ne znam tko ih je izrekao odnosno zapisao, kao što to znaju Evie i Brookner. No, tješi me činjenica da su oni samo izmišljeni likovi jer inače, da su stvarni i postojani, osjećala bih se vrlo glupo.

3. ljubav: Evie i jedna osoba, čiji identitet vam neću otkriti, uče nas vrijednostima, povjerenju, prijateljstvu, odnosu u vezama odnosno ljubavi.

4. prijateljstvo: jedan od glavnih motiva ove knjige, gdje vidimo sve pozitivne ali i negativne strane prijateljstva te se zajedno s Evie zapitamo: može li prijateljstvo preživjeti sve prepreke i zamke ako je to prijateljstvo iskreno? Može li prijateljstvo pobijediti laži i priznati istine, ma koliko one bolne bile?

Sve u svemu, moram zaključiti da je ovaj roman vrlo osebujan, doista zanimljiv i lako čitljiv. Pročitala sam ga u jednom dahu te sam oduševljena apsolutno svime i cijela radnja se doima kao prirodna a ujedno i drukčija od svih romana slične tematike koje sam dosad pročitala. Mogla sam se nasmijati već spomenutim monolozima i dijalozima. Evien humor u spoju sa njezinom inteligencijom doista je smiješan i zanimljiv. Zatim moram reći da su svi likovi jako dobro razrađeni, ali i ruše predrasude. Školska navijačica nije nužno glupa kao niti djevojka sa sela, a zločesti dečki nisu nužno zločesti. Također, iako nisam ljubitelj politike niti ičega što ima veze s politikom, Evie nas uči kako politika nije nužno loša ako se dobro primjenjuje. Naravno, sve navedeno plus još mnogo toga što nisam navela, ovaj roman čini jednim izuzetnim i divnim, a ujedno i dirljivim romanom, koji svakako morate pročitati!

Ocjene (3)

Respektira (3): darel, sthagon, Vjeran

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se