Mikimiki

od Bastet

0 0 0 0

Pošalji mi poruku! - Sanja Pilić

U ovom romanu za djecu i mlade pratimo trinaestogodišnju Sofiju koja se na početku priče oporavlja od upale pluća, te nakon izlaska iz bolnice dođe na ideju bilježiti i snimati stvari i ljude iz svog života kako bi što bolje sačuvala uspomene. Njena je svakodnevica istovremeno i obična i živopisna: tu su topli obiteljski odnosi, uzbuđenje dopisivanja sa simpatijom, veselo druženje s prijateljicama, ali i ponešto drame. Ukratko, nešto s čim će se mnogo djevojčica moći poistovjetiti.

Novi dečko u školi, koji s vremenom postaje Sofijina simpatija, drugi je najvažniji lik kojeg upoznajemo. Zgodan ali povučen, Mat skriva tužnu tajnu - bolesnog člana obitelji - te ga privuče Sofijina ozbiljnost i sklonost promišljanju o životu. On osjeća kako se njoj može povjeriti, pa se među njih dvoje razvije jako lijepo prijateljstvo kroz koje s vremenom postaju sve povezaniji.

Istovremeno, Sofiju sve više zanimaju fotografija i snimanje filmova, zbog čega ona počne snimati kratke filmove o svom životu i dijeliti ih na YouTube-u. Kroz njeno korištenje tehnologije dolazimo i do razloga za naslov romana: važan faktor u prijateljstvu Sofije i Mata je dopisivanje preko poruka, što im olakšava da jedno drugom lakše povjere neke stvari iz svojih života. Zbog toga su oni u mogućnosti dugo čuvati svoje prijateljstvo tajnom, što će rezultirati i ponekim nesporazumom između Sofije i njene prijateljice koja se također zanima za Mata...

Pošalji mi poruku od sličnih naslova izdvaja to što je Sofija ozbiljna djevojčica posebnog senzibiliteta, zbog čega je ovo odličan odabir za one koji traže "malo pametniju" knjigu za djecu i mlade. S druge strane, suvremeno okruženje sa sveprisutnom tehnologijom, univerzalne teme i pitka naracija čine roman aktualnim i bliskim današnjoj djeci.

Osobno me se posebno dojmio miran i lijep narativni glas kojim Sofija ispisuje svoj dnevnik, a koji krasno dočarava njenu zrelost i tankoćutnost, iako ona istovremeno i dalje zvuči kao trinaestogodišnja djevojčica. Ipak, ona je djevojčica s posebnim darom za zapažanje detalja o ljudima oko sebe, bilo da je riječ o njenoj pomalo nekonvencionalnoj baki, starijoj sestri i njenim ljubavnim problemima, prijateljicama iz bolnice, ili Matu. Ti mini portreti ljudi iz njenog života zanimljivi su za čitati, a u Sofijinim zapažanjima često se između redaka kriju pouke o međuljudskim odnosima. Primjerice, scena u kojoj ona razmišlja što može tj. ne može reći kako bi utješila Mata jedna je od najdojmljivijih u romanu. Od Sofije bi o životu ponešto mogli naučiti i odrasli!

Moglo bi se reći da Pošalji mi poruku prikazuje jedan segment života u kojem bezbrižnost djetinjstva počne ustupati mjesto sazrijevanju. Bez previše drame i bombastičnog zapleta, ovo je svejedno uspio biti upečatljiv roman nakon kojeg sam poželjela pročitati još ponešto iz pera Sanje Pilić, jedne od naših trenutno najpopularnijih spisateljica za djecu i mlade. Sudeći po ovome, ta popularnost je sasvim zaslužena.

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se