Mikimiki

od Tom1988

2 0 0 1

THOMAS HARRIS: CRVENI ZMAJ & KAD JAGANJCI UTIHNU

And behold a great red dragon, having seven heads and ten horns, and seven crowns upon his heads. And his tail drew the third part of the stars of heaven, and did cast them to the earth...

Thomas Harris američki je pisac koji se najviše proslavio serijom romana o Hannibalu Lecteru, bivšem psihijatru koji se nerijetko poigravao svojim pacijentima, ponekad ih je i navodio na ubojstva, a one koji bi mu baš dojadili često je znao i pojesti... Mislim da Lecterov lik ne treba posebno predstavljati, većina ga je upoznala preko filmova. Samo da odmah spomenem još jednu zanimljivost o Thomasu Harrisu - živi povučenim životom i nije davao nikakve intervjue od davne 1976. (nedugo nakon prvog objavljenog romana "Crna nedjelja", koji je također izdan kod nas) pa se ni ne zna mnogo o njemu. To mu je kod mene odmah dalo prednost u odnosu na druge, zasad još nečitane, pisce.

Prva dva romana iz serijala, "Crveni zmaj" (V.B.Z izdanje) i "Kad jaganjci utihnu" (Večernjakova biblioteka), podjednako su dobri psihološki trileri. Mislio sam prije pisanja osvrta pročitati i preostala dva nastavka koji sačinjavaju kompletan serijal, "Hannibal" i "Hannibalov postanak", ali to bi onda ipak bio predug osvrt i vjerojatno bih riskirao da isti postane predug i pomalo naporan za čitanje. Ova dva romana stavljam u istu analizu jer imaju neke stvari zajedničke, osobito jednu veoma nepreporučljivu.

"Crveni zmaj" mi je osobno bila jako predvidljiva knjiga. Često sam pogodio tko će biti ubijen, točno sam pogodio zaplet, skriveno značenje nekih dokaza, preokrete u radnji (osobito onaj najveći, posljednji) i rasplet. Ali ne, ne, nisam vidovit i zapravo je knjiga vrlo nepredvidljiva.

Zaplet i sam lik Willa Grahama, FBI-evog savjetnika koji je poznat po svojoj izvanrednoj sposobnosti percepcije zločina očima ubojice, jedan je od najoriginalnijih likova iz područja trilera. Zanimljivo i uzbudljivo je gledati Willovu analizu mjesta zločina i tijeka ubojstava, taj njegov iskorak u tamu koju skrivaju umovi najvećih psihopata, poistovjećivanje s nagonima, manijom i izopačenostima koji se tamo skrivaju, ali i posljedice koje takav posao ostavlja na njega, čineći ga nerijetko rastrojenim i uvijek sumnjičavim prema svemu, a nerijetko i prema samome sebi, uvijek u strahu da bi mogao i sam postati jedan od luđaka koje toliko dugo proučava; osobito ako ga netko, poput "dobrog" starog dr. Lectera, gurne u tom smjeru.

Upravo to odlično dolazi i do izražaja u veoma dobroj seriji "Hannibal", koja posuđuje većinu likova i događaja iz Harrisovog serijala i gdje je prvenstveno fokus na odnosu između Lectera i Grahama, ali se radnja odvija prije hvatanja doktora Lectera te je serija većinom napravljena kao uvod u "Crvenog zmaja". Kažem većinom jer u drugoj polovici posljednje sezone, serija se neizbježno spaja s radnjom "Crvenog zmaja" i velikim djelom prati događaje iz tog romana. Eto zašto mi je to bila toliko predvidljiva knjiga - sve sam već prethodno gledao u seriji. I dalje je bilo nekoliko iznenađenja, ali cijelo vrijeme sam imao hrpu spoilera u mislima. Mada me to ne sprječava sagledati koliko je ovo zapravo dobro osmišljen, razrađen i kvalitetno napisan roman te mi ga je svejedno bio užitak čitati. Vidi se kakav obiman posao je Harris uradio pripremajući ovu priču, vjerojatno mnogo vremena provodeći zakopan u razna istraživanja vezana uz psihologiju ubojica, ali i proces same istrage i analize prikupljenih dokaza, koji su ovdje veoma minuciozno, realistično prikazani i istovremeno uvijek na zanimljiv način, bez usporavanja radnje. Poglavlja su također odlično, sažeto koncipirana zbog čega je lako pratiti radnju i nastaviti čitanje nakon pauze ili se vratiti unatrag i prisjetiti nečeg.

Lik psihopata koji, inspiriran Blakeovom slikom Velikog crvenog zmaja i žene ogrnute suncem, masakrira sretne obitelji, također je veoma upečatljiv u svoj svojoj izopačenosti, homicidnosti i ludilu. Osobito su dobra poglavlja posvećena njegovom djetinjstvu i strašnim događajima koji su, godinama kasnije, utjecali na njegov... hm, postanak.

Nemam tu baš previše primjedbi na Harrisa, premda je ipak bila jedna stvar koja mi je narušila čitanje, nevezana uz njega. Ali o tome ću na kraju, s obzirom da je isti slučaj i s "Kad jaganjci utihnu". Za razliku od "Crvenog zmaja", istoimeni film sam gledao prije mnogo godina i odgađao ga do nakon čitanja romana (što bi bilo nakon pisanja ovog osvrta), pa mi ovaj put ništa nije narušilo nepredvidivost radnje.

U ovaj roman Harris uvodi lik Clarice Starling, mlade agentice koja još nije ni diplomirala na Akademiji, a već je zbog odgovarajućih karakteristika i zapaženih rezultata odabrana da obavi intervju s Hannibalom, zbog sumnje da "dobri" doktor posjeduje važne informacije o serijskom ubojici koji tjednima otima žene koje potom ubija i dere im kožu.

Za razliku od "Crvenog zmaja", u ovom romanu je Lecteru dana mnogo veća uloga i tek taj roman je njegov lik, kako u svijetu filma tako i svijetu knjige, učinio poznatim široj publici. Produbljuje se njegova osobnost i detaljnije ga se prikazuje kao natprosječno inteligentno, manipulativno i homicidno čudovište kakvo on doista jest. Ali istovremeno, Harris ga prikazuje i kao čovjeka koji veoma drži do manira, iskrenosti, pristojnosti i sveukupno dobrog ponašanja te osobito prijateljstva, što njegov lik čini dodatno zanimljivijim. 

Opet, Harris je s "Buffalo Billom" (nadimak koji je dan ubojici zbog njegove sklonosti deranju kože) stvorio pamtljiv lik ubojice koji također teži svojevrsnoj preobrazbi. Ipak me se malo više dojmio lik psihopata opsjednutog Crvenim zmajem, ali prednost ovog romana je u većoj ulozi koja je ovaj put dodijeljena Lecteru, zbog čega je i on podjednako nositelj radnje i sve čini intrigantnijim i napetijim. Ipak ostaje zamjerka da je prvi dio romana malo prespor, čini mi se da je predugo trebalo da se radnja pokrene. Ima i to nekog opravdanja u smislu uvjerljivog postavljanja radnje i detaljnijeg upoznavanja likova Lectera i Clarice Starling, ali ona prava stvar kreće u drugoj polovici romana, kad radnja postaje dinamičnija i, da tak' kažem, s riječi se prelazi na djela.

Kao i u prethodnom romanu, radnja je vrlodobro osmišljena i poglavlja su podjednako dobro koncipirana, a Harrisov prikaz odnosa između Starling i Lectera nije ništa lošiji od prethodnog gdje je Will surađivao s Hannibalom. Lecter je kao lik skroz nepredvidljiv, a i sam čitatelj može osjetiti jezu koja prođe Starlingovu dok prilazi ćeliji "dobrog" doktora ,koji vreba na svaku riječ i priliku da razgovor preokrene u svoju korist.

"Ništa mi se nije dogodilo, policajko Starling. Ja sam se dogodio. Ne možete me svesti na gomilu utjecaja."

Nevezano uz Harrisa, ono što je zajedničko objema knjigama je osrednji do katastrofalan prijevod, pogotovo lektura. Na stranu pravopisne pogreške, u "Kad jaganjci utihnu" (Večernjakova biblioteka) naći ćete rečenice tipa:

"Pročelje crkve urušilo se na šezdeset i pet stupnjeva..."

Naravno, u izvorniku piše šezdeset i pet staraca. Nadalje, dijalozi, osobito u "Jaganjcima", ponekad nisu bili pravilno odijeljeni pa nisam bio siguran tko što govori, a prijevod nekih riječi je toliko nemaran da ti ni nije jasno o čemu se tu radi. Primjerice, senatorica ulazi u sobu, ispituje Hannibala i spušta podmetač. Potom ustane, uzme podmetač i privine ga na prsa. Poslije ga pošalje ispod vrata u hodnik. Naravno, odmah pomislim na podmetač za stolac, što drugo? Ali što sad ova stalno spušta i podiže taj podmetač, da bi ga na kraju privinula uz prsa? I onda ga pošalje ispod vrata?! Naravno, radilo se o onoj metalnoj podlozi na koju su pričvršćeni dokumenti za potpisivanje. Kao da je bio problem umjesto "podmetač" staviti "dokumentaciju", "papire", ma bilo što razumljivije.

Veoma dobre knjige koje su kvalitetno pisane, ali pomalo osakaćene neprofesionalnim prijevodom i lekturom. Mislim da su iste kod nas izašle i u drugim izdanjima ("Crveni zmaj" nedavno u izdanju Znanja, a "Jaganjci" u starijem izdanju Mladinske knjige ) pa radije probajte njih, možda je tamo prijevod bolji.

"Strah dolazi s imaginacijom; to je kazna, to je cijena imaginacije."

Ocjene (2)

Respektira (2): ucitajse, RuzicaG

Komentari (1)

6

Od RuzicaG

odlična analiza, ali dala sam sebi zabranu čitanja krimića, pa će provjera pričekati :)

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se