2 6

Je li Bob Dylan „zaslužio“ Nobelovu nagradu?

Podijeli na mrežama

U listopadu ove godine tajnica Švedske akademije potvrdila je ono u što je istinski vjerovao samo uzak krug fanatičnih Dylanovih obožavatelja: Bob Dylan je – zahvaljujući stvaranju „novih poetskih izričaja u sklopu američke pjesmovne tradicije“ – postao dobitnikom Nobelove nagrade za književnost…

Dvadeset je godina proteklo otkako je poetski prvak beat-generacije, Allen Ginsberg, u svojstvu člana američkog ekvivalenta akademije znanosti i umjetnosti, s još nekolicinom književnih znanstvenika iz Norveške, po prvi puta predložio Boba Dylana, najglasovitijeg živućeg kantautora s angloameričkog područja, za Nobelovu nagradu za književnost. Dana 13. listopada 2016. godine, tajnica Švedske akademije Sara Danius potvrdila je ono u što je istinski vjerovao, osim danas pokojnog Ginsberga, samo uzak krug fanatičnih Dylanovih obožavatelja i pokoji britanski kladioničar: Bob Dylan je – zahvaljujući stvaranju „novih poetskih izričaja u sklopu američke pjesmovne tradicije“ – postao dobitnikom Nobelove nagrade za književnost. Odluka o dodjeli nagrade upravo Dylanu ima potencijalno dalekosežan značaj; ona potvrđuje da se književnost ne nalazi samo na stranicama knjiga, nego – što je, uostalom, već u više navrata i potvrđeno dodjeljivanjem iste ove nagrade čitavom nizu dramatika – u živoj riječi koja odjekuje prostorom, bilo da se radi o kazalištu ili koncertnoj dvorani, te eterom: od radija, preko televizije, do interneta. Iako je Dylan i autor dvije knjige, zbirke pjesama Tarantula (1971.) i autobiografskih Memoara (prvi dio je izašao 2004.), nije upitno da je nagradu dobio za svoje tekstove. 

Opravdavajući izbor Boba Dylana kao ovogodišnjega laureata, čelnici kraljevske akademije pozvali su se na Homera i Sapfu, koji su pisali „pjesnička djela namijenjena izvođenju, a s Bobom Dylanom je isto“. Sličnu tezu već dugo vremena zastupaju i gorljivi Dylanovi obožavatelji, uspoređujući ga sa Shakespeareom, čija su djela također namijenjena izvedbi na pozornici.

Reakcije na vijest o Dylanovom Nobelu vrlo su podijeljene – fanovi ne uspijevaju zatomiti oduševljenje i zatrpavaju Internet svojim čestitkama i komentarima. S druge strane mnogi, posebice iz struke književnih kritičara, njegovim su izborom ostali zatečeni, ako ne i uvrijeđeni.  

Dok neki pišu kako je ova nagrada priznanje cijeloj tradiciji koju Bob Dylan predstavlja, pa je tako djelomično retroaktivno i nagrada za Roberta Johnsona i Hanka Williamsa, Smokey Robinsona, Beatlese… kao znak da se američka pop glazba počinje shvaćati kao ozbiljna umjetnost, drugi odgovaraju kako je ona već priznata kao bilo koji drugi oblik umjetnosti, ali da to nije književnost. Primjerice, pod naslovom “Svijet koji Dylanu daje Nobelovu nagradu je svijet koji nominira Trumpa za predsjednika“ u svojoj kolumni za The Telegraph, Tim Stanley je, ne osporavajući Dylanove zasluge u području pop kulture, uz ostalo napisao: „Zašto ne? Ako se Henry Kissingeru može dodijeliti Nobelova nagrada za mir, zašto se književna nagrada ne bi dodijelila čovjeku koji se ne bavi književnošću? … Ovo je Nobelova nagrada za književnost, a ne Švedska ima talent… Gdje će to završiti, ne znam. Možda će 2025. nagradu dobiti Donald Trump za svoje pjesničke tweetove?“ Peruanski nobelovac Mario Vargas Llosa izjavio je kako smatra da Bob Dylan ne zaslužuje Nobelovu nagradu književnost. Vargas Llosa, koji je tu nagradu dobio 2010., kaže da se divi Dylanu kao pjevaču, no smatra da nije dobar spisatelj. Američki književnik Stephen King je rekao da je oduševljen što je Dylan dobio Nobela i dodao kako je ovo velika i dobra stvar u vrijeme ljigavosti i tuge. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier  kazao je da je Švedska akademija donijela "hrabru odluku kojom lomi žanrovske granice...Ona odlikuje jednog od najvećih glazbenika 20. stoljeća koji je kao nitko drugi dopro do milijuna ljudi širom svijeta svojim tekstovima i dubokim istinama". Čistunci i druga gunđala sigurno će govoriti o svetogrđu, labavosti duha Nobela, ali ja sam sretan - rekao je pisac Alain Mabanckou. Dio pisaca nije zadovoljan, a na društvenim mrežama cirkuliraju ironični komentari: "Ovako Akademija koja nije nikad dala nagradu Jorgeu Luisu Borgesu bira Dylana", stoji u jednom od komentara. „Dylanovo ime često se spominjalo posljednjih godina, ali za to se uvijek mislilo da je šala“, kaže Pierre Assouline, član akademije Goncourt i dodaje: „Njemu dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost, to je tužno. To je omalovažavajuće.“

 S kojim se od ovih komentara slažete? Koje je vaše mišljenje o dodjeljivanju nagrade Dylanu?

Koje će biti konkretne posljedice ove odluke: znači li ova zgoda početak infiltracije „visoke“ kulture u onu „popularnu“, slabljenje „visoke“ kulture u korist „popularne“, ili se neće dogoditi ništa?

Napiši analizu

Analize (2)

od Vjeran

7 0 0 2

NE - NIJE!

Svi znamo kako je dodjela ove nagrade izazvala brojne reakcije. Također, svi znamo da je ovaj izbor proglašen vrlo kontroverznim. A ponajviše od svega, svi znamo tko je Bob Dylan.

Kako bi se ovo pitanje uopće moglo analizirati, a potom i iznesene stavove argumentirati, moramo za početak zaviriti u "pravila igre" Švedske akademije kako bismo mogli početi odgovarati na pitanje "Zasluženo ili ne?".

Pa kažu Šveđani da Nobela za književnost može dobiti onaj: "...den som inom litteraturen har producerat det mest framstående verket i en idealisk riktning.". Odn. "onome koji je napisao najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima.". Akademija također kaže kako to ne mora nužno biti jedno djelo, već to može biti i dio pa čak i cjelokupan autorov opus.

Poezija nesumnjivo pripada književnosti. Ne treba gledati u same početke dodjele nagrade. Bacimo oko samo na zadnjih 25 izbora. Među dobitnicima ćete pronaći 5 autora koji su nagrađeni za svoj pjesnički rad. Podsjetimo se, Derek Walcott 1992., Seamus Heaney 1995., Wisława Szymborska 1996., Herta Müller 2009. i Tomas Tranströmer 2011. Konkretno, svake pete godine Nobel za književnost ide pjesniku.

Nadalje, Bob Dylan je kantautor. Dakle, osoba koja sama uglazbljuje (i izvodi) vlastite stihove. Stoga je on najprije pisac, pa kompozitor pa pjevač. Ukratko, da ne uglazbljuje i ne pjeva, bio bi pjesnik.

Dakle, sve drži vodu.

Ipak, sada dolazimo do onog najosjetljivijeg pitanja u priči. Je li naš dragi Robert Allen Zimmerman napisao najizvrsnije djelo i je li ono ispunjeno idealističkim stremljenjima?

Bob Dylan je u svojih preko 50 godina rada izdao 37 albuma. Uzmemo li da se na jednom albumu nalazi 10 - 12 pjesama (uzmimo prosječnih 11), to je 407 pjesama. Kad bi se ta djela objavila u jednoj knjizi, i kad bi svaka pjesma bila na svojoj stranici ta bi knjiga bila pozamašnog opsega. Dakle, opus je, morate priznati, respektabilan.

No, je li i najizvrsniji? Umjesto nabrajanja nagrada za koje je RAZ (alias BD) nominiran (i koje je osvojio) evo vam link pa gledajte i čitajte sami. Podvlačim nominaciju za Oscara iz 2000., dva počasna glazbena doktorata (od kojih je jedan "anonimnog" Princetona, a drugi škotskog St. Andrewsa), čak 40 nominacija za Grammyja (od kojh je osvojio njih 13!) te uvrštavanje u Grammyjevu kuću slavnih (uz obrazloženje kako je napisao djela od kvalitativnog i povijesnog značaja, a koja su prošla dvadesetpetogodišnji test vremena kao i Kuću slavnih rock'n'rolla i to kao autor 5 (od ukupno 500) pjesama koje su oblikovale taj glazbeni pravac.

Ako vam ovo nije dokaz izvrsnosti onda uštedite svoje vrijeme i ne čitajte dalje.

I tako dođosmo do idealističkih stremljenja. Od svih kriterija ovaj je možda i najupitniji. Ne zbog svoje opravdanosti već zbog evidentne subjektivnosti u prosudbi. Dobri poznavatelji njegovog opusa znaju kako je u svojim tekstovima Dylan izražavao neslaganje (blago rečeno!) s društvenim dogmama i politikom, kritički preispitivao pitanje religije i vjere (i to na općoj razini), a pjevao je, naravno, i o ljubavi.

Idealizam u tim tekstovima otkrijte sami. Čak i da uopće nisam upoznat s Robertovim autorskim djelima, meni je već sam pogled na teme kojima se bavio sasvim dovoljan.

Ono što pouzdano znam jest jak utjecaj njegovih pjesama na mene u ono davno, prošlomilenijsko vrijeme, kad sam bio mlađan momak ja.

Prije zaključne misli, dozvolite mi samo još jednu konstataciju. Da je konkurencija bila slaba, da nije bilo pravih kandidata, da Šveđani misle kako nitko nije zavrijedio postati laureatom Nobela za 2016. oni bi iskoristili mogućnost koju im daju propozicije i nagradu ne bi dodijelili. Da su to i napravili, ne bi im bilo prvi put obzirom da dobitnici za 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942. i 1943. ne postoje.

A zašto mislim da Dylan nije zavrijedio nagradu?

Zapravo, ne mislim da nije.

Ali, ako mene pitate, ona je morala doći u ruke Leonardu Cohenu!

Nek' pogledi vam budu friški, pozdravlja vas moljac knjiški!

Ocjene (7)

Respektira (7): marali, ucitajse, sneler, Marta, darel, TatjanaBN, madderana

Komentari (2)

5

Od TatjanaBN

O ovoj temi nemam određeni stav, ali respekt (ma i 10 njih, da mogu) ide na sam tekst i činjenicu da je Imaginarij ustao iz mrtvih nakon više od pola godine :-)
5

Od marali

Daaaa, čim sam čula dobitnika nagrade, pomislila sam "pa kvragu, zašto to nije bio onda Cohen!".

od madderana

2 3 0 0

Bob Dylan- biti ili ne biti Nobelovac

Evo upravo sam na tu temu napisala ovo na svojoj stranici-

"Mislim da je cijeli svijet ostao nijem ( prije rečeno blago šokiran) kada je saznao tko je osvojio ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Nagrada se tradicionalno dodjeljuje osobi koja je napravila najistaknutiji rad u području književnosti sa ideološkim pravcem, a Bob Dylan je 113. dobitnik ove prestižne nagrade i jedan od do sada najneuobičajenijih izbora. Razlog zbog kojeg je Bob dobio tu prestižnu nagradu, kako ističu u obrazloženju je uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost.

Bob Dylan prije svega je pjevač, skladatelj i pjesnik. Često je kroz pjesmu pjevao o ljubavi, a ponajviše izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito. Malo ljudi, za koje se može reći da imaju nekakav utjecaj u svijetu, želi govoriti i pobuniti se protiv "velikih" kako je on to radio u svojim pjesmama.

Ako do sada niste upoznati s njegovim pjesmama,možda je sada pravo vrijeme, jer iza većine njegovih pjesama stoji skrivena poruka, koja je namjenjena svima nama.

Možda bi svijet ipak trebao više ljudi kao što je Bob Dylan.."

Tako da se može reći da sam ja na strani Dylana..

Ocjene (5)

Respektira (2): ucitajse, darel

Slaže se (3): marali, Marta, Vjeran

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se