1 8

Krugovi posveceni hit TV-serijama

Podijeli na mrežama

Ovog puta donosimo malo drugačije književne krugove. Na izmaku ljeta, još ako smo na godišnjem odmoru, posebno je zadovoljstvo pročitati dobru knjigu, ali i pogledati kvalitetnu TV-seriju. Današnja su nam tema čak tri vrhunske ekranizacije snimljene po knjigama iz Algoritmove naklade. Tim povodom, dijelimo nekoliko primjeraka atraktivnih naslova… Thomas R. Perrotta američki je autor i scenarist, široj javnosti najpoznatiji po romanima Election (1998.) i Little Children (2004.), od kojih su oba prenesena na veliko platno i, osvojivši podjednako kritičare i publiku, zaradila nominacije za najprestižniju nagradu u filmskoj industriji, Oscara. Perrotta je i jedan od scenarista filma Little Children, s Toddom Fieldom, te se također našao nominiran za najbolji adaptirani scenarij. No, rad na jednoj od serija o kojoj se najviše priča ovoga ljeta lansirao ga je u A-ligu industrije. Kada dva posto cijeloga čovječanstva, odnosno 140 milijuna osoba, iznenada neobjašnjivo nestane, svijet pokušava shvatiti što treba poduzeti u vezi s tim. Tri godine poslije tog sudbonosnog 14. listopada, nova HBO-ova dramska serija Preostali donosi priču o ljudima koji nisu prošli odabir. Prema istoimenom Perottinom bestseleru, on i Damon Lindelof, suautor hit-serije Izgubljeni, osmislili su originalan pogled na Uznesenje... Jer nije posve jasno je li se ono dogodilo. Radnje smještene u malo njujorško predgrađe, serija prati Kevina Garveyja (Justin Theroux), oca dvoje djece i načelnika policije koji nastoji i dalje živjeti normalnim životom iako taj pojam više ne postoji. Serija pokazuje kako obični ljudi reagiraju na neobjašnjive događaje koji mogu ujediniti ili razdvojiti obitelji i zajednice te otkriva kako se pod teretom nezapamćene katastrofe vjera može pretvoriti u cinizam, paranoju, ludilo ili kultski fanatizam. U krugovima ovog mjeseca dijelimo 1 primjerak romana Poduka iz apstinencije, bestselera navedenog autora i, naravno, željno očekujemo roman Preostali u nakladi Algoritma.

 Drugi višestruko talentirani autor u krugovima je Jonathan Tropper, osoba čije knjige unutar tjedan dana od objavljivanja bivaju za milijunske iznose prodavane velikim filmskim studijima za ekranizaciju. Privlačnost njegovih djela, osim u inteligentnom, duhovitom i osebujnom stilu pisanja, leži nesumnjivo i u temama koje vuče iz osobnih iskustava, poput biti samcem, odrastanja, živjeti u braku i razvesti se.                                                                                                        Tropper se uspješno okušao i u scenarističkom radu, u suradnji s Davidom Schicklerom 2013. godine stvorio je TV-seriju Banshee u kojoj je i izvršni producent. U središtu radnje smještene u malom gradu Bansheeju u Pennsylvaniji nalazi se bivši robijaš koji prisvaja identitet ubijenog gradskog šerifa kako bi se sakrio od moćnog kriminalca. U seriji koja je brzo stekla široku popularnost (nedavno je najavljena i četvrta sezona),  jednu od uloga ima i naša Ivana Miličević. U krugovima ovog mjeseca dijelimo 1 primjerak romana Kako utješiti udovca, bestselera navedenog autora, kao i njegov roman Sad te ostavljam.

 

Treći i posljednji autor rezerviran je za ljubitelje punokrvnih trilera. Robert Littell autor je romana Legende; od New Yorka, preko Pešavara, Libanona, Praga, otoka Vozroždenija u Aralskom moru, Londona i Izraela, pa do Rusije i Južne Amerike i – Dalmacije, Robert Littell pokazat će nam zašto je sasvim opravdano stekao status najboljeg autora suvremenog špijunskog romana. Bivši novinar Newsweeka i autor mnogih bestselera u ovom žanru, uvući će nas, prije negoli se i stignemo okrenuti, u svijet međunarodne špijunaže, svijet nakon završetka Hladnog rata i u strahu od terorizma, u kojem su najmoćnije svjetske organizacije osmislile zavjeru izvan naših najluđih snova. Prema romanu je nedavno snimljena i TV-serija, u kojoj glavnu ulogu operativca Martina Oduma čiji vlastiti identitet dolazi u pitanje tumači proslavljeni Sean Bean. Druga sezona serije s prikazivanjem će započeti u studenome. U krugovima ovog mjeseca dijelimo 1 primjerak romana Legende, bestselera navedenog autora. Požurite i rezervirajte svoje primjerke putem maila. Javite se na ivana.mirosevic@algoritam.hr.

Napiši analizu

Analize (1)

od RereG

2 0 0 1

Tom Perrotta-Poduka iz apstinencije

Upoznala sam se sa Tom Perrottom kad sam prvi put gledala film ''Little children'' i koji me šokirao. Iako danas u svijetu ima svega u filmu se nije libio prikazati sve ono loše što se događa u američkom predgrađu. Tu je odmah i poveznica sa ''Podukom iz apstinencije'' koju sam čitajući puno puta se prisjetila tog filma koji još danas godinama nakon gledanja ostavlja gorak okus u ustima. Zatim ''The leftovers'' serija koja osvaja mnoge ljude ali i kritičare ,a mene nakon nekoliko epizoda baca u depresiju. Očito si ja i Tom ne odgovaramo. Bavi se u svojim knjigama,serijama i filmovima s mnogim vrućim temama kojima se bave mnogi samo uz neku po meni dozu depresije,koja ga barem meni smješta u ne baš zavidnu poziciju da bi opet posegnula za njegovom knjigom.

''Poduka iz apstinencije'' smještena je u američko predgrađe kakvo poznajemo iz knjiga i filmova gdje svi sudjeluju u svemu. U crkvi,školi i svim lokalnim obvezama. Tim bivši ovisnik koji se spasio iz ralja ovisnosti uz pomoć crkve pa je sad preobraćeni vjernik i nogometni trener u srednjoj školi te Ruth koja predaje seksualni odgoj. Ni jednom se ne sviđa ono što onaj drugi predaje i prakticira te između njih dolazi do moralnog rata koji je okosnica cijele priče. Je li seksualnom odgoju mjesto u školi i treba li crkva svoje učenje širiti van svoje zajednice? Pitanje koje se postavlja u mnogim zemljama i gradovima.

Prema meni knjiga je imala svojih uspona i padova i čak je mogla proći sve dok se nije skompliciralo sa seksualnim tenzijama između dva glavna lika. Ne, ne i ne. Nema mi logike i od tud nadalje samo slobodni pad nadolje. Samo razočaranje za razočaranjem. Ne volim pišući ''analizu'' pisati puno o radnji i otkrivati detalje jer to mi je onda prepričavanje knjige. Mogu iznijeti svoje subjektivno mišljenje, a to je da sam ovu knjigu sa svim njezinim temama zaboravila pri zatvaranju posljednje stranice i uvjerena sam da neću ubrzo posegnuti za Perrottinim knjigama koliko god ga netko hvalio.

Sigurna sam da ima mnogo serija i filmova napravljenih prema knjigama koje i koji su odlični  i da čak toliko hvaljeni ''The leftovers'' nisu loši ,ali ako ikad netko dođe na ideju da napravi nešto prema ovoj knjizi moj savjet mu je da razmisli dva puta.

Ocjene (2)

Respektira (2): darel, BoriciOmis

Komentari (1)

4

Od BoriciOmis

mislim da nam fali analiza koje će i malo ocrniti neko djelo; bravo!

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se