4 15

Presjek nase citalacke 2015.

Podijeli na mrežama

Podvlačimo crtu, zaključujemo godinu, zbrajamo knjige koje smo čitali u 2015. Koliko ih je otprilike bilo? Koliko ih brojite u odnosu na prijašnje godine? Kako biste ocijenili pročitano štivo? Koja je najbolja knjiga koju ste ove godine pročitali? Jeste li ove godine kupovali manje ili više knjiga nego prijašnjih? Jeste li više ili manje pohodili knjižnice i sajmove? Jeste li manje poklanjali knjige svojim najdražima? Jeste li se u odabiru knjiga povodili za najnovijim naslovima, ili ste više čitali star(ij)e? Opišite nam svoju čitalačku 2015.

Napiši analizu

Analize (4)

od Tina987

5 1 0 3

Dobra godina :)

Ovo je za mene bila dobra čitalačka godina. Pročitala sam 90ak knjiga, što je puno više nego prošle godine kada sam pročitala tek 40ak. Osim brojčano, vjerujem da je ova godina bila uspješnija i po kvaliteti i raznovrsnosti pročitanih knjiga. Odlučila sam se na čitanje nekih knjiga koje su dugo čekale na red, kao što su Pustinjski cvijet, U divljini, Robinja i nisam požalila :) Kao najdraže pročitane ove godine izdvojila bih Prvi posljednji poljubac Ali Harris, Bez nade Colleen Hoover, Čovjek zvan Ove Fredrika Backmana, Vlak siročadi Christine Baker Kline i Dar Cecelie Ahern. Sve su veoma emotivne knjige, s puno lijepih misli i citata, a takve su mi ove godine baš odgovarale. Eto, pročitala sam toliko dobrih knjiga da ne mogu izdvojiti samo jednu, što za mene predstavlja veoma uspješnu godinu :D Čitala sam dosta novih naslova, ali i onih starih. Inače volim miješati, tako da čitam po raspoloženju, neovisno koje je godine knjiga izdana. Ponekad me neki naslov toliko privuče da ga kupim isti dan kad izađe, a onda zna dugo stajati na polici dok ne dođe na red za čitanje. Također, neke čitam čim kupim, sve ovisno o raspoloženju i željama :)
Ove godine osim što sam čitala i kupovala sam mnogo knjiga. Nisam bila dovoljno sretna da sama posjetim Interliber, ali su moji anđeli knjigoljupci ponijeli moj popis i donijeli knjige. Ovom prilikom hvala im još jednom na tome. Bilo je i dosta sajmova i štandova s knjigama u mojem gradu ove godine, kao i akcija u knjižarama što je veoma pohvalno, nadam se da će ih u novoj godini biti još više.
Bilo je mnogo prigoda za pokloniti knjige i iskoristila sam ih maksimalno kako bih proširila ljubav prema čitanju.

Inače ne brojim pročitane knjige, čitam koliko i kada stignem tako da sam se ugodno iznenadila kad sam na Goodreadsu vidjela brojku od 90 knjiga. Planiram za 2016. izazov postaviti na 100 knjiga i vidjeti mogu li ga doseći.

Nadam se da će nova godina biti puna dobrih naslova, sajmova i akcija :D

Ocjene (6)

Respektira (5): killcrv, naomica, JosipLabas, Matea, darel

Slaže se (1): darel

Komentari (3)

10

Od darel

i ja se nadam:-).
4

Od Matea

Trenutno čitam Bez nade i divna je knjiga, ali nemam baš vremena pa odugovlačim s čitanjem... A inače sam pročitala Dar, Pustinjski cvijet i Robinju, te bih definitivno sve tri knjige izdvojila kao odlične i vrijedne čitanja.
4

Od Matea

P.S. I ja se nadam. :)

od TatjanaBN

6 0 0 0

Popis za 2015.

Stara tema koja nikad ne može biti nezanimljiva, jer pročitane knjige su svake godine drugačije. Pa tako, iako sam i prošle godine napisala sličan tekst, ne vidim razloga da ga ove godine izostavim – možda moje preporuke nekome budu korisne, netko se možda neće složiti, a meni će dobro doći da podvučem crtu pod ovogodišnje čitalačko iskustvo.

Što se  tiče količine pročitanog, držim kontinuitet zadnje tri godine na 60-ak novo pročitanih knjiga godišnje. Ne računam ovdje knjige kojima se ponekad ponovo vraćam, ili poneku dječju knjigu koju progutam onako usput. Među svim tim knjigama, bilo je nekih izvrsnih, koje vrijedi preporučiti (o nekima sam već i pisala na Imaginariju), neke su bile osrednje, neke samo dosadne. Nisam pročitala nijednu zaista lošu, ili knjigu koja bi me živcirala (sad mi je malo žao zbog toga, jer nemam što kritizirati, a i tekst bi mi mogao ispasti dosadan ako samo hvalim, a nema protuteže – no što se može).

Slijedi moj ovogodišnji izbor – knjige koje vrijedi spomenuti, preporučiti ili pohvaliti.

1.  David Mitchell: Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta
O ovom romanu već sam pisala i zasebnu analizu na Imaginariju. I nakon godinu dana, još uvijek me fascinira Mitchellov pristup meni isprva ne baš osobito zanimljivoj temi, način kako gradi priču, karakterizira likove, približava čitatelju jedan posve različit svijet od onog na koji je navikao. Iznimna knjiga, preporučujem ponovo!


2.  Dave Eggers: Circle
I o ovom romanu već sam pisala na Imaginariju, a spominjem ga ponovo jer, iako nije riječ o remek-djelu sa strogo književne strane, smatram da ga je neophodno pročitati u doba digitalizacije i sve većeg utjecaja društvenih mreža. Pomalo tjeskobne i zastrašujuće atmosfere, ponekad i s previše sličnosti sa stvarnim svijetom.

3. Ivica Prtenjača: Brdo
Iako kratak, ovaj romančić osvaja atmosferom i lijepim stilom pripovijedanja. Temu koju bi inače bilo lako banalizirati, autor je uspio obraditi na originalan način, tako da stvarno predstavlja užitak čitanja.

4. Kjell Westö: Privid 1938.
Sjajan roman koji pruža uvjerljiv, gotovo faktografski uvid u Finsku uoči izbijanja 2. svjetskog rata, a ujedno daje i dosta dobar uvid u finsku povijest s početka 20. stoljeća, tj. činjenice koje su prosječnom hrvatskom čitatelju nepoznanica. Ali nije samo faktografija vrijedna u ovoj knjizi, tu je i priča koja ostaje napeta do zadnje stranice iako se ne dešava tako mnogo, likovi koji ostaju u pamćenju i dugo nakon čitanja, u cjelini, izvrstan i kvalitetan roman.
 
5.  Rumena Bužarovska: Osmica
Zbirka priča suvremene makedonske autorice, koja po nekim kritičarima podsjeća na Alice Munro i Raymonda Carvera. Bez obzira na sve usporedbe, ove priče zaista su izvrsne, iako se ponekad nisam mogla oteti pomisli da autorica želi mučiti svoje ženske likove ili ih izložiti što većem poniženju. Ponekad je taj dojam narušavao uvjerljivost pripovijedanja, ali usprkos tome, preporučujem zbirku kao vrlo dobru literaturu.
 
6.  Ivica Ivanišević: Ulaz za djecu i vojnike; U sedlu je tijesno za dvoje
Ivica Ivanišević za mene je otkriće godine. „Ulaz za djecu i vojnike“ je zbirka kratkih proza, ne mogu reći da su to priče, jer nemaju fabule, ponekad se jedan tekst sastoji od samo 1-2 rečenice. Tekstovi koji se pamte, zapisuju kao aforizmi, u kojima se uživa, kojima se smijemo ili povladavajući klimamo glavom. „U sedlu je tijesno za dvoje“ autorov je prvi roman, radnjom smješten u 60-te godine, ispričan jednostavno, duhovito i simpatično, tako da doslovce treba uživati u svakoj stranici i svakoj replici.


7. Daniel Kehlmann: F
Još jedan izvrstan Kehlmannov roman koji se dotiče više tema, ali u fokusu su mu obiteljski odnosi i profesionalne preokupacije pojedinaca. Priča o tri brata, svaki je otišao na svoju stranu, ali svima im je zajedničko da se moraju nositi s osobnim neuspjehom. Roman je prilično slojevit i zaslužuje i drugo čitanje.
 
8.  Petra Soukupova: Na more
I ovaj roman mi je bio pravo otkriće, fascinantan od prve stranice, u prvom redu zbog osebujnog načina pripovijedanja. Pomalo ravnodušan, distanciran stil kroz koji likove promatramo kao na nekom filmu, iz daljine, uz povremene naznake što se moglo dogoditi, a nije se dogodilo, ili što bi se moglo desiti u budućnosti. Ujedno i primjer kako roman s minimalno radnje može pružiti dubok i pomalo bolan uvid u obiteljske odnose i činjenicu koliko malo roditelji mogu utjecati na razvoj karaktera svoje djece, ali mogu jako utjecanti na njihov doživljaj samih sebe i svijeta oko njih.
 
9.  Jurica Pavičić: Žena s drugog kata
Još jedno malo remek-djelo, roman s krimi-pričom u kojoj odmah na početku znamo tko je ubojica. Ali to nimalo ne umanjuje doživljaj priče i užitak čitanja – naprotiv, roman se čita u dahu. A osim priče, nudi i suptilnu analizu društvenih i obiteljskih odnosa, pogotovo nekih običaja duboko ukorijenjenih u društvo, do te mjere da se čine normalnima, a ne moraju uvijek biti.

Ocjene (6)

Respektira (6): killcrv, darel, marali, ucitajse, JosipLabas, RuzicaG

Komentari

od naomica

2 1 0 0

Tko još vjeruje u magiju?

Iza mene je burna godina. Nije da se mogu pohvaliti nekim velikim brojem pročitanih knjiga, bilo ih je oko 20. Uz brojne druge stvari i druge obveze jednostavno si nisam mogla priuštiti veći broj. Ali ja sam zadovoljna, jer zašto se opterećivati brojevima!? Brojevi će uvijek biti samo brojevi, i ništa više. Bitno je ono što ostaje nakon svake pročitane knjige, bitni su tragovi koji ostaju, promjene koje se dogode, iskustva za koja postajemo bogatiji. Gledajući tako unatrag, ova je godina onda zaista bila velika i plodna.  

Volim reći za sebe da sam idealist, pa tako mislim kako svaka knjiga u naše živote ulazi s razlogom, bilo da nas nečemu nauči, da nas uvuće u svijet mašte, da nam otvori oči kada smo u zabludi, ili da nam jednostavno proširi vidike i približi različita stajališta i razmišljanja. Ove godine bilo je svega toga pomalo, točno u pravoj dozi. Knjige su stizale baš kada su trebale. 

Moram priznati da sam ove godine većinom posuđivala knjige u knjižnici. Bilo je tu par knjiga koje sam kupila na trafici za neke jeftine novce, par kupljenih u knjižarama, dok sam neke imala otprije. Jednostavno mi se ponekad desi da dobijem ili kupim više knjiga odjednom, no iako su mi veoma zanimljiive, jednostavno kao da još nije vrijeme da ih pročitam ili nisam spreman za njih, i tako čekaju bolje dane. Je li vam se to ikada dogodilo ili vam se možđda redovito događa? Tako su kod mene ove godine neke od njih upravo dočekale te bolje dane.  

Sve u svemu, kao što sam već rekla jako dobra i plodonosna knjiška godina, godina u kojoj su neke knjige doista oplemenile moj svijet i naučile me mnogo čemu. Neka takva bude i sljedeća godina, ma neka bude još i bolja. :)  Već sam se opremila nekim naslovima za sljedećih par mjeseci, tako da već znam kako će mi početi nova knjiška godina, a u međuvremenu možda uleti i još neka, jer nikad ne znaš kada i kako će neka knjiga naći put do nas.  

Evo da se i ja za kraj poslužim #mega popularnim hashtagovima :)  

#MisaoGodine ili možda još bolje #MisaoSvakeGodine:

Knjige su mjesto gdje je sve moguće. Mjesto gdje se magija događa.

One nam pomažu da otkrijemo svijet na drugačiji način.

One nas usmjeravaju.

One nas vode.

One su naši učitelji.

Ocjene (3)

Respektira (2): darel, JosipLabas

Slaže se (1): darel

Komentari

od JosipLabas

3 0 0 4

Jolly good year!

Kad prvo krenem razmišljati o kraju godine na um mi padne jedna pjesma. Svi ju znamo, svi smo ju čuli. Dovoljno je da kažem ime pjesme i to je to, glazba, riječi, sve se pojavi u glavi. Ta pjesma je Hello! Da Adele, da slušam ju, tko ju ne sluša? 

Zašto pričam o pjesmi umjesto o knjigama? Pa dobro pitanje Marko! Jer sa tom riječju mogu pozdraviti ovu veoma dobru godinu u svijetu knjiga. Hello good year, hello new year, hello new books. 

Sa tom pjesmom sam uživao u čitanju. U jednoj dobroj čitalačkoj godini. Jedna od boljih ako mogu priznati. Od siječnja do prosinca barem se mogu sjetiti jedne dobre knjige koja mi je promijenila mjesec.

Brojčano otprilike sam pročitao 50 knjiga. Zvuči malo, da, ali meni je to lijepa okrugla brojka. Ta brojka će sigurno narasti slijedeće godine. 

Uz to moram i zapljeskati odličnoj godini u izdavaštvu. Hvala vam izdavači. Tako dobru godinu niste dugo imali i najbolje od svega ne stajete. Izdavate nove knjige. I za to vam trebamo zapljeskati. Svi mi.

Radovao sam se ulasku u knjižaru. Ugledao bih svaki put nešto novo. I to mi je stavilo osmijeh na lice.

Nisam previše knjiga kupio (propustio sam interliber). Više sam vremena provodio u knjižnici (moj drugi dom), grlio knjige (da to čudno zvuči), došao doma i pročitao taj neki novitet.

Da sve ovo zaključim. Bravo. Bravo hrvatsko izdavaštvo. Bravo na veoma dobroj godini. 

Bravo Josipe (da sam sebi aplauziram) što si čitao, susreo nove svijetove, susreo nove likove, upoznao nove pisce.

Bravo i tebi koji ovo čitaš. Bravo tebi koji čitaš. Kojem su knjige,čitanje, najdraži hobi.

Bravo svima. Što više čitamo, to više knjiga izdavaju.

Mi sretni, oni sretni, i tako u krug.

Ocjena godine: pet od pet. #keepupwiththegoodwork (morao sam staviti hashtag, jer stvarno su bili odlični.)

Ho ho ho.

Ocjene (3)

Respektira (3): ucitajse, darel, naomica

Komentari (4)

10

Od darel

Analiza koja mi je izmamila osmijeh. Hvala ti na tome:-). Baš vedro, optimistično, s ljubavlju prema knjizi. I knjiga tjedno nije malo koliko si pročitao.
5

Od ucitajse

I mene si nasmijao :) #keepupwiththegoodwork ;)
4

Od JosipLabas

Ovo je trebala biti veoma ozbiljna analiza :D šalim se naravno. :) Drago mi je kaj sam vas nasmijao, radost i smijeh su veliki dio ovih blagdana :) djed bih bio ponosan :D #keepupwiththegoodwork ;)))
10

Od darel

santa's little helper :-)

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se