3

Buffybot

Bodovi
55.7
Analize
9
Ankete
1
3 1 - -
1 - - 1

So many books so little time

od Buffybot

0 0 0 0

Ureži znak smrti - Osvrt na pročitano

Novi serijal autorice romana Različita koji je osvojio čitatelje diljem svijeta i doživio ekranizaciju svih nastavaka na filmskom platnu. I ovoga puta radi se o romanu za mlade sa fantastičnim i futurističkim elementima. Radnja se odvija iz perspektive dva glavna lika: Akosa i Cyre koji su pripadnici dva suprostavljena naroda na jednom planetu. Autorica vješto gradi cijeli jedan svemir sa fantastičnim elementima i kulturološkim raznolikostima.
Radnja počinje prateći dva potpuno različita tinejdžera. Prvi je Akos, koji odrasta uz oca koji je umjesto obiteljske vojničke tradicije odabrao poljodjelstvo i majku koja je jedna od tri živuće proročice, te brata i sestru. Njegova obiteljska idila biva potpuno uništena nakon napada Shotetskih vojnika. Cyra, pripadnica polunomadskog naroda Shotet, kćerka je vladara čiji se odrješiti politički manevri mogu smatrati tiranijom. Oba glavna lika odlikuju se svojevrsnom skromnošću i vrlo ih je lagano zavoljeti. Oboje doživljavaju traumu koja će zauvijek promijeniti njihove živote.
Karakterizacija likova je izuzetno kompleksna i pathos oba glavna lika je sveprisutan. Ideje o životu i izboru između ispravnog i krivog isprepliću se sa utjecajem obitelji i odgoja. Motivacija likova nipošto nije slučajna, a u priči se spominju proročanstva i sudbinske veze. Oba glavna lika zadržavaju svojevrsnu enigmatičnost u izmjeni poglavlja i perspektive iz koje čitatelji prate radnju. Dramatične i teške teme vješto su isprepletene sa mislima i idejama za razmišljanje. Dijalog je jednostavan i stvara humoristične situacije.
Autorica je osmislila izuzetno bogat svemir i sama količina jezičnih pojedinosti, različitih naroda i kultura, pa čak i religija i vjerovanja, na trenutke ostavlja zapanjujuć dojam. Zbog izuzetne bliskosti koju čitatelji ostvaruju sa glavnim likovima naći ćete se u trenutcima kad je navijanje i glasno komentiranje o postupcima likova neizbježna pojava.

Ocjene

Komentari

od Buffybot

0 0 0 1

Superjunakinje - Osvrt na pročitano

Roman Superjunakinje govori o životima četiri žene. Njihovi se životni putevi isprepliću nakon što sve završe u psihijatrijskoj ustanovi. Na izgled, četiri potpuno različite žene i četiri različita života, a opet mjesto na kojem završavaju ih nedvojbeno povezuje.
Radnja je pisana po poglavljima iz perspektive svake od protagosnistica – Marlene, Ane, Jasne i Katje. Uz početak poglavlja se često nalaze istaknute upečatljive rečenice iz teksta. Naracija posrnulih superjunakinja prepuna je biblioterapeutskih afirmizama koje će čitateljima kojima su namijenjene zasjati u tekstu. Priče junakinja variraju u od onih ciničnih do dirljivo emotivnih. Autorica više puta kroz knjigu naglašava vrijednost psihoterapije i dijeljenja iskustava.
Dok komparacija sa romanom Let iznad kukavičjeg gnijezda stoji samo zbog mjesta radnje i „mentalnog bankrota“ nositeljica radnje, Žene koje trče s vukovima ili pak Knjiga za divlju ženu nešto su bliže namjeni i poukama koje iz ove knjige možemo izvući.
Kratko se treba osvrnuti i na font koji odudara od uobičajnog fonta u današnjim knjigama. Dojam koji ovaj ogoljeniji oblik slova ostavlja na čitatelja u svojstvu je isticanja afirmacija i pozitivnih poruka u tekstu.
Topla preporuka za sve oblike biblioterapije odraslih osoba i čitatelje koji vole afirmacijske priče o suvremenim životnim iskustvima.

Ocjene

Komentari (1)

2

Od Bastet

Zanimljivo. :) Koristan osvrt, po naslovnici nikad ne bih pogodila ton i temu knjige...

od Buffybot

0 0 0 0

Mehanički anđeo - Osvrt na pročitano

Autorica Cassandra Claire osvojila je mnoge čitatelje svojim serijalom knjiga za mlade Instrumentarij smrtnika. Prema njezinim knjigama snimljen je film Grad od kostiju, a trenutno se prikazuje druga sezona televizijske serije Sjenolovci (Shadowhunters). Serijal Paklene naprave može se čitati odvojeno, ali glavni likovi zapravo su srodstvom i funkcijom povezani sa likovima iz Instrumentarija smrtnika.
Radnja knjige Mehanički anđeo odvija se Londonu u devetnaestom stoljeću. Knjiga počinje sa šesnaestogodišnjom Tessom Gray koja doputuje iz Amerike da bi živjela sa bratom Nateom. Nakon što ju umjesto brata dočekaju dvije u crno obučene gospođe, Tessa biva oteta i njezino ružno upoznavanje sa svijetom sjena počinje. Usporedo sa Tessinim nevoljama upoznajemo mlade sjenolovce Willa i Jema koji istražujući ubojstvo četrnaestogodišnje curice pronalaze Tessu i dovode ju u Londonski Institut koji je dom Sjenolovaca. Tessa, osim o sjenolovcima, uči o postojanju donjosvjećana kako sjenolovci nazivaju ostala natprirodna bića koja nisu ljudi. Saznajemo kako Tessa nije obično ljudsko biće i kako je njezina moć toliko rijetka da predstavlja enigmu čak i za tajni red sjenolovaca Tihu braću. Tehnologija i magija počinju se sve češće zajedno pojavljivati na mjestima strašnih zločina i Tessa je sve zabrinutija za svoga brata Natea.
Svako poglavlje kao najavu ima manji citat koji čitateljima najavljuje ton kojim se priča razvija. U autoričinom osvrtu na navedene citate ističe se da se radi o djelima koja bi glavnom liku Tessi koja je ujedno i knjigoljubac bila poznata. Priča teče poput mračnog krimića s napetim i čudnim zapletima. Čitatelji uz Tessu uče o sjenolovcima i ostalim natprirodnim bićima viktorijanskog Londona. Autorica vješto isprepliće viktorijanske društvene etikete sa fantastičnim elementima. Premda se radi o prije svega avanturističkom akcijskom romanu i pregršt zanimljivih likova, u prvom planu ipak dominira ljubavni trokut glavnih likova Tesse, Willa i Jema. Uz elemente steampunka ( mehaničkih naprava i bića) i horrora ova knjiga osvojit će čitatelje svojim enigmatičnim likovima i simpatičnim poveznicama za ljubitelje serijala Instrumentarij smrtnika.

Ocjene

Komentari

od Buffybot

0 0 0 0

Ottolina ide u školu

Ottolina ide u školu zapravo je druga knjiga iz serijala o hrabroj i znatiželjnoj djevojčici čiji roditelji puno putuju, a društvo joj pravi ljubimac gospodin Munroe. Autor Chris Riddel osmislio je priču i ilustracije koje dolaze uz nju. Knjiga progovara o nekim problemima s kojima se susreću današnja djeca na izuzetno simpatičan i neizravan način. Svaki lik kojeg Ottolina upoznaje nosi sa sobom neku pouku za čitatelja. Interakcije između likova poučnog su karaktera. Ilustracije finih linija osim za prikaz komičnih situacija imaju i funkciju igre za čitatelja zbog opsega detalja i dodataka koji se mogu istraživati popratno uz radnju. Na kraju knjižice čitatelji mogu provjeriti jesu li uspjeli uočiti sve detalje.

Ottolina je ilustrirana priča o djevojčici koja živi u Velegradu u zgradi koja se zove Paprenka. Njezini roditelji su skupljači, pa često putuju u razne daleke dijelove svijeta. Komunikacija Ottoline i njezinih roditelja često se svodi na pisanje poruka i razglednica koji potom bivaju dostavljeni uz pomoć Društva skupljača. Nakon što upozna djevojčicu Cecily Lawrence Forbes III, Ottolina sazna za postojanje Škole za drugačije nadarenu djecu. Odmah potom šalje poruku svojim roditeljima da želi ići u tu školu. Ovo je Ottolini prvi puta da ide u školu i jako je zabrinuta za pronalaženje svojeg drugačijeg dara. Osim što u školi upoznaje neke nove prijatelje, Ottolina saznaje za postojanje duha.

Postoje još dvije knjige iz serijala o Ottolini: Ottolina i žuta mačka – koja je tehnički prva knjiga u serijalu, i Ottolina i more. Obje su navedene na samoj knjizi da su u pripremi za izdavanje, dok je Ottolina i žuta mačka nedavno izašla.

Ocjene

Komentari

od Buffybot

0 0 0 0

Anotirani Hobit

Anotirano izdanje Hobita od običnog izdanja razlikuje se duplo većim brojem stranica i većim formatom. Zatim su tu još i pregršt ilustracija i informacija o raznim izdanjima i prijevodima ovog klasika britanske fantastične književnosti. Ovo anotirano izdanje teško se može usporediti sa bilo kojim drugim domaćim izdanjem. Autor je postavio temelje suvremene fantastične književnosti i bio uzor za mnoge druge pisce poput Guya Gavriela Kaya, Neila Gaimana, Tada Williamsa...

Radnja prati avanture hobita Bilboa Bagginsa kojeg čarobnjak Gandalf Sivi preporučuje patuljku Thorinu Hrastoštitu kao člana družine kao korisnog obijača. Bilbo isprva nije oduševljen pomisli da napusti svoj topli i sigurni dom u Hobbitonu i pridruži skupini od trinaest patuljaka. Nakon što skoro prespava polazak na put, Bilbov avanturistički duh se budi i putovanje počinje.

Hobit je knjiga za djecu i mlade pisana u vrijeme drugog svjetskog rata i kao takva bogata je metaforama i pozitivnim porukama. Fantastična bića i zaplete autor je crpio iz mitova i tradicija Velike Britanije, te zemalja sjeverne Europe. Hobit je nezaobilazna literatura za sve ljubitelje fantastike, dok će bogato opremljeno anotirano izdanje lako osvojiti kolekcionare i obožavatelje. Posebnu vrijednost i draž ova knjiga nudi svim entuzijastima lingvistike i književnosti jer se uz tekst romana nalazi biografija i razvoj djela kroz godine, preko granica i nacija uz prikaze likovnih ilustracija i autorovih reakcija na iste. 

Ocjene

Komentari

od Buffybot

0 0 0 0

Harry Potter i ukleto dijete

Knjiga se nadovezuje na planetarno popularni serijal Harry Potter britanske autorice J.K. Rowling. Tematski se može usporediti sa serijalom Wicked autora Gregory Macguirea čija je brodwayska mjuzikl adaptacija dijelo Winnie Holzmann i Stephena Shwartza. Premda se fantastični dramski tekstovi poput Sna Ivanjske noći ili pak adaptacija Narnijskih kronika mogu usporediti kao kazališne izvedbe, ova knjiga scenarija jedna je od rijetkih koje su originalno zamišljene kao predstava i tek naknadno izdane u takvom obliku.

Radi se o objavi kazališnog scenarija prema kojem se u kazalištu Palace u Londonu izvodi istoimena predstava. Ovo je jedina knjiga serijala Harry Potter namijenjena dramskoj izvedbi. Radnja djela odgovara zadnjoj knjizi Harry Potter serijala i direktno se nastavlja na prolog sedme knjige Harry Potter i Darovi smrti.

Radnja knjige Harry Potter i ukleto dijete odvija se skoro dvadeset godina nakon kraja knjige Harry Potter i Darovi smrti. Harry Potter je otac troje djece i upravo se sprema poslati najmlađeg sina Albusa Severusa na prvu godinu škole u Hogwarts. Radnja prati Albusove prve korake u školi i neprilike nakon što biva smješten u školski dom Slytherin. Upoznajemo djecu i potomke još nekih likova iz Harry Potter serijala. Okosnica radnje zapravo su posljedice poraza Voldemorta i životi djece koji su odrasli slušajući razne priče i legende o tome što se zapravo dogodilo.

Termin Ukleto dijete je višestruk i može se primjeniti na više likova, te ga autori koriste kako bi manipulirali očekivanjima publike, odnosno u ovom slučaju čitatelja.

Lik Albusa Severusa Pottera jednim dijelom ostaje nedorečen zbog formata u kojem je djelo pisano – tijek misli, zaključci i odluke lika ostavljaju nepotpun dojam na čitatelja i samim time loše se odražavaju na doživlja djela. Neki likovi poput Scorpiusa Malfoya brilijiraju u formi britkih dijaloga i samim time odvlače pažnju i simpatije čitatelja, dok glavni negativac zbog nedostatka opisa ambijenta i likova ostavlja dosta slab dojam. U takvim situacijama osjeti se nedostatak neverbalne komunikacije koju na pozornici inače izvodi glumac.

Čitatelji će se trebati prilagoditi na doživljaj radnje u dramskom tekstu s obzirom da su sve prijašnje knjige pisane u obliku romana. Djelo uz dobro poznate likove predstavlja nove protagoniste na već poznatima lokacijama tako da se čitateljima dosta lagano uživjeti u izgled scenografije.

Radi se o štivu koje će svaki odani obožavatelj Harry Potter serijala željeti imati u svojoj kolekciji.

Ocjene

Komentari

od Buffybot

0 0 0 0

Djevojka sa svim darovima

Za razliku od djela poput Svjetski rat Z i planetarno popularne franšize Živih mrtvaca koji su zadnjih nekoliko godina gospodarili velikim i malim ekranima, ovaj roman bez nastavaka svoju ponešto drugačiju premisu armagedona zasniva na primjerima iz žive prirode. Autor je veteran pisac za grafičke novele poput Lucifera i Hellblazera, te Marvelovih izdanja.

Glavni lik romana je djevojčica Melanie koja živi poput zatvorenika u tajnoj vojnoj bazi. Prema njoj se obraćaju sa direktnim i jasnim uputama i to sve pod ciljnikom vatrenog oružja. Jedina Melanina radost je školski sat kod gospođice Justinau. Melanie i ostala djeca u bazi dio su znanstvenog istraživanja. Kada se dogodi najgore i u bazu provale horde nemrtvih zombija, jedina nada za spas biva upravo Melanie. Njezina motivacija je ljubav prema učiteljici gospođici Justinau, a okorjeli vodnik Eddie Parks koji preuzima vodstvo nad šačicom preživjelih nije sklon vjerovati njezinim dobrim namjerama. Uz njih je još i znanstvenica doktorica Caldwell čiji interes za Melanie može završiti samo sa Melanie u malim komadićima potrebnim za proučavanje na mikroskopskim stakalcima.

Radnja prati pokušaje grupice preživjelih da se kroz ruševine i ostatke civilizacije probiju do sigurnog utočišta. Izmjena moralnih nazora odgovornosti i znanosti likova kroz putovanje nagnat će čitatelje na razmišljanje.

U moru distopijskih i postapokaliptičnih romana koji su objavljeni u zadnjem desetljeću, ovaj se ističe glavnim protagnistom koji je djevojčica tinejdžerske dobi. Samim time čitatelji lagano slijede proces učenja i zaključivanja glavnoga lika i razvoj radnje kroz knjigu. Elementi hororra i akcije izmjenjuju se kroz cijeli roman. Likovi su karakteristično ljudski i slijede određenu tipologiju. Interesantno štivo za sve ljubitelje distopijskih romana sa elementima horora i apokaliptičnih scenarija.

Ocjene

Komentari

od Buffybot

1 0 0 0

Tirlogija Tama u meni

Trilogija Tama u meni sastoji se od knjiga Tama u meni, Divlje u meni i Ljubav u meni. Radi se o urbanoj fantastičnoj književnosti za mlade čija je okosnica radnje sukob između dvije frakcije vještica Crnih i Bijelih. Magija je stvarna, a vještice žive usporedo s ljudima, ali u tajnosti. Svijet vještica kompleksan je ne samo zbog magije nego i zbog političkog ustorja, te mnoštva živopisnih likova. Za razliku od sličnih fantastičnih serijala koji se odvijaju u izmišljenim svijetovima ili pak na američkom kontinentu, ovdje se radnja proteže kroz europske zemlje. Radnja počinje u Velikoj Britaniji, nakon čega pratimo putovanje kroz razne europske zemlje poput Španjolske ili pak Švicarske. Knjige vrve prekrasnim opisima europskih gradova i pejzaža koji privlače pažnju čitatelja na ljepote Europskih krajolika

U prvom dijelu trilogije Tama u meni, upoznali smo Nathan Bryna – abominaciju svijeta vještica. Omržen od strane gotovo svih, te s četrnaest godina zatvoren u kavez, poput životinje, Nathan je iz prve ruke iskusio da Bijele vještice nisu simbol za dobro i ispravno. Utrka za preživljavanje njegovog sedamnaestog rođendana koji za svaku vješticu predstavlja otkrivanje vlastitih moći uz pomoć obitelji predstavlja predstavlja opasan izazov jer Nathan je sin najopasnije Crne vještice – zloglasnog ubojice Marcusa.

Drugi dio trilogije Divlje u meni, nastavlja u napetom tonu nakon kraja knjige Tama u meni. Divlje u meni predstavlja Nathanovu borbu sa vlastitim moćima. Odlučan da spasi Annalise koju je zatočila Crna vještica Mercury, niti ne sluti opasnost rata koji se sprema u sve ćešćim sukobima i progonima Crnih vještica. Divlje u meni vrvi akcijskim scenama i napetim zapletima. Svaki korak je opasan i nikome se ne može vjerovati, pa čak ni vlastitim moćima.

Nakon prva dva dijela Tama u Meni i Divlje u meni, Sally Green svoju trilogiju o vješticama privodi kraju. Zadnja knjiga trilogije Tama u meni privodi kraju rat između Bijelih i Crnih vještica. Sedamnaestogodišnja nada Saveza, vještac Nathan Bryn polako se gubi ubijajući Bijele vještice i tražeći Annalise koja ga je izdala na nezamisliv način. Bijele vještice su u nemilosrdnom progonu Crnih i nitko nije siguran. U gerilskim sukobima između Crnih i Bijelih, isprepliću se istine i laži, a granica između ljubavi i mržnje polako se gubi. Ljubav u meni kulminacija je napete i emotivne trilogije Tama u meni.

Vrtoglave izmjene akcijskih i dirljivih scena koje su bile dio prva dva nastavka ovdje su još izraženije. Emocionalno provokativna i duboko dirljiva priča o Nathanu Brynu zadovoljit će sve ljubitelje dramatične fantastike. Ljubav u meni velikim je dijelom priča o ljubavi koja će izmamiti suzu i onim najotpornijima. 

Ocjene (1)

Respektira (1): Bastet

Komentari

od Buffybot

0 0 0 0

Saga - knjiga prva

Ova nagrađivana serija grafičkih romana zadnjih je godina osvojila mnoge čitatelje. Saga, kao što joj i ime govori, temama obuhvaća više žanrova – ratni poput romana Sjever i jug, ljubavni poput Priča sa zapadne strane i naravno fantastičnih poput Princeze nevjeste. Žanrovski ovu su knjigu više puta hvalili zbog izvrsnog spoja fantastike i znanstvene fantastike, a svojom je impresivnom i kompleksnom pričom osvojila i one najopreznije čitatelje kada su u pitanju stripovi i grafički romani.

Fantastični glavni likovi Marko i Alana pripadnici su dviju zaraćenih strana i premda njihova priča samo na trenutak podsjeća na onu Romea i Julije, njihove pustolovine nisu sa ovoga svijeta. Marko i Alana nalaze se usred podužeg i krvavog galaktičkog rata i uza sve prepreke uspiju se zaljubiti i začeti dijete. Glavni pripovjedač priče upravo je njihova kćerka Hazel, koja prepričavajući njihove pustolovine ujedno stvara najnapetije završetke poglavlja. Uskoro Alana, Marko i Hazel postaju najtraženiji bjegunci zbog same činjenice da su svojom vezom ugrozili planove zaraćenih strana. Za petama su ima razni lovci na nagrade, poneki bivši ljubavnici, rodbina i mnogi drugi.

Uz svemirska prostranstva i pregršt različitih inteligentnih vrsta osim Alane i Marka autori predstavljaju razne simpatične i malo manje simpatične likove koji bi mogli biti nositelji radnje vlastitih priča.

Grafički roman u nastavcima Saga zadovoljit će ljubitelje znanstvene fantastike, ali i one koji uz futurističku pozadinu svemirskih prostranstava vole snažne i samostalne likove sa ljudskim manama i vrlinama.

U izdanju Naklade Fibre prva knjiga Saga sadrži prva tri dijela sa ukupno osamnaest poglavlja priče i dodatnim poglavljem koji otkriva čari procesa nastanka grafičkih romana. Ozbiljan i ineligentan pristup temi namjenjen je zrelijoj publici i sadrži teme i prikaze koji nisu namijenjeni djeci.

Savršeno štivo za one koji žele probati čitati roman u stripu prvi puta.

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se