3

RereG

Bodovi
62.5
Analize
9
Ankete
15
Komentari
2
5 3 - 2
18 - - 11

Za sada sam bez stava :)

od RereG

4 0 0 0

J.J. JOHNSON: OVA DJEVOJKA JE DRUKČIJA

Ova djevojka je drukčija prvijenac je spisateljice J.J Johnson, a s obzirom na njeno zanimanje ne čudi tema koju je odabrala. J.J. je savjetnica za mlade, a prije nego se posvetila pisanju radila je s problematičnim tinejdžerima kao savjetnik i kao koordinator na raznim programima za pomoć mladeži.

Iako je ovo teen knjiga, ipak je drukčija, baš kao i djevojka iz naslova. Prošla su vremena kad sam čitala teen knjige, ali ponekad je lijepo malo vratiti se i prisjetiti. Čitavši cijelo vrijeme mi je smiješak bio na usnama, jer je knjiga iz perspektive nekog starijeg slatko štivo. Tipični teen roman koji bi bez problema mogao biti prenešen na filmsko platno, a takvih filmova smo se svi nagledali. Srednja škola, navijačice, zlobne djevojke, štreberi, zgodni profesori i jedan lik koji odskače od svega toga. U ovom slučaju to je Evie, punim imenom Evensong Sparkling Morningdew.

Evie je odgojila majka  koju čak ne zove mama nego imenom, živi u kupolastoj kući koju su same izgradile, školovana je kod kuće od majke koja nema veliko formalno obrazovanje, ali izgradila je Evien karakter i posebnu ličnost, idealista i realista. Prije nego upiše željeni koledž, Evie želi isprobati sve čari srednje škole da vidi kako će se uklopiti. Svo znanje koje o školi ima je iz ponekog filma i knjige i definitivno nije spremna na sve što ju očekuje. A kao osobu koja je jaka na riječima, a svoje riječi može poduprijeti svojim fantastičnim znanjem, Evie je definitivno poseban lik.

Stoji iza svojih uvjerenja kojih se ne odriče čak ni kad ju ugrizu za guzicu. Inteligentna je i bez problema argumentima parira profesorima i autoritetu, za razliku od ostale djece, koja kroz školu prolaze jer moraju, ne okrečući se i ne razmišljajući.  

Svako poglavlje započinje citatom koji je na neki način tema poglavlja, ali i koji jedan od profesora ispisuje svaki dan na ploči i traži od učenika da ga objasne. Naravno nitko osim Evie to ne radi i ona se time još više ističe. Svi citati su dvoznačni i ovise o onome tko ih objašnjava, pa tako čak i objašnjenje za jedan koji mi je baš ostao u sjećanju je da je istina u svakome od nas drugačija. Iako priča o djevojci koja krene u školu, zaljubljuje se po prvi puta i pokušava se uklopiti u svijet zvuče tipično tinejdžerski, baš ti citati priči daju jedno drukčije ozračje.

U svakom slučaju knjiga koja na prvi pogled djeluje kao razbibriga može ponuditi više od toga i naučiti svakoga tko će je čitati nešto novo ili nešto staro što je zaboravljeno, od toga da ljude ne treba suditi ni po čemu, da ne treba zloupotrebljavati moć, ali da treba stajati iza svojih uvjerenja, ali i paziti na ono što govorimo jer iako su nam namjere dobre istina često može povrijediti ljude.

Moja preporuka je pročitajte svakako.  Ako želite da nešto bude drukčije, počnite stvari mijenjati sami.

Ocjene (4)

Respektira (4): darel, ucitajse, Matea, Vjeran

Komentari

od RereG

2 0 0 1

Tom Perrotta-Poduka iz apstinencije

Upoznala sam se sa Tom Perrottom kad sam prvi put gledala film ''Little children'' i koji me šokirao. Iako danas u svijetu ima svega u filmu se nije libio prikazati sve ono loše što se događa u američkom predgrađu. Tu je odmah i poveznica sa ''Podukom iz apstinencije'' koju sam čitajući puno puta se prisjetila tog filma koji još danas godinama nakon gledanja ostavlja gorak okus u ustima. Zatim ''The leftovers'' serija koja osvaja mnoge ljude ali i kritičare ,a mene nakon nekoliko epizoda baca u depresiju. Očito si ja i Tom ne odgovaramo. Bavi se u svojim knjigama,serijama i filmovima s mnogim vrućim temama kojima se bave mnogi samo uz neku po meni dozu depresije,koja ga barem meni smješta u ne baš zavidnu poziciju da bi opet posegnula za njegovom knjigom.

''Poduka iz apstinencije'' smještena je u američko predgrađe kakvo poznajemo iz knjiga i filmova gdje svi sudjeluju u svemu. U crkvi,školi i svim lokalnim obvezama. Tim bivši ovisnik koji se spasio iz ralja ovisnosti uz pomoć crkve pa je sad preobraćeni vjernik i nogometni trener u srednjoj školi te Ruth koja predaje seksualni odgoj. Ni jednom se ne sviđa ono što onaj drugi predaje i prakticira te između njih dolazi do moralnog rata koji je okosnica cijele priče. Je li seksualnom odgoju mjesto u školi i treba li crkva svoje učenje širiti van svoje zajednice? Pitanje koje se postavlja u mnogim zemljama i gradovima.

Prema meni knjiga je imala svojih uspona i padova i čak je mogla proći sve dok se nije skompliciralo sa seksualnim tenzijama između dva glavna lika. Ne, ne i ne. Nema mi logike i od tud nadalje samo slobodni pad nadolje. Samo razočaranje za razočaranjem. Ne volim pišući ''analizu'' pisati puno o radnji i otkrivati detalje jer to mi je onda prepričavanje knjige. Mogu iznijeti svoje subjektivno mišljenje, a to je da sam ovu knjigu sa svim njezinim temama zaboravila pri zatvaranju posljednje stranice i uvjerena sam da neću ubrzo posegnuti za Perrottinim knjigama koliko god ga netko hvalio.

Sigurna sam da ima mnogo serija i filmova napravljenih prema knjigama koje i koji su odlični  i da čak toliko hvaljeni ''The leftovers'' nisu loši ,ali ako ikad netko dođe na ideju da napravi nešto prema ovoj knjizi moj savjet mu je da razmisli dva puta.

Ocjene (2)

Respektira (2): darel, BoriciOmis

Komentari (1)

4

Od BoriciOmis

mislim da nam fali analiza koje će i malo ocrniti neko djelo; bravo!

od RereG

1 0 0 2

Velimir Srića-Sve tajne harmoničnog vođenja

Ova knjiga je idealno štivo za sve sadašnje i buduće lidere u poslovnom i političkom svijetu. Ja kao laik čitavši je , našla sam se kako razmišljam o svim inspirativnim porukama koje se spominju u knjizi , a kako bi tek na njih reagirali neki menadžeri ili poslovnjaci uz pretpostavku da imaju vremena pročitati je. U knjizi se nalazi mnogo mudrosti kako postati bolji vođa u poslovnom svijetu ,ali i bolji čovjek,partner i prijatelj.Model filozofije vođenja pruža mnoge odgovore na probleme današnjeg poslovnog svijeta, ali i odgovore za budućnost.

Meni ova knjiga nije neko posebno štivo i doživjela sam je kao menadžerski self help, ali u pozitivnom smislu, ali mene i moje čitalačke ukusne pupoljke je ostavila nezadovoljnom. S obzirom da ne čitam takve knjige, a i teško je pisati analizu na poslovni ''plan'', moja analiza će biti kratka. Bez obzira na to ,svima koji se nalaze u ovom području,bilo poslovnom svijetu ili političkom preporučam da bace pogled i prolistaju jer možda baš na tim stranicama nađu neku mudrost za sebe.

Ocjene (1)

Respektira (1): darel

Komentari (2)

10

Od sthagon

ovo je bilo totalno zbunjujuce :) ... tebi je knjiga bila... hm... recimo "losa" ali bi je nekom drugome od srca preporucila :)
3

Od RereG

Nigdje ne piše da je meni bila ''loša'' samo nije ono što ja čitam,ali ljudima koji se bave takvim poslom koji knjiga opisuje vjerujem da bi se svidjela više nego meni. Isto tako ne piše da je preporučam od srca.

od RereG

3 0 0 1

Demon školske knjižnice

Veselila sam se čitanju ove dječje knjige,iako su godine čitanja takvih knjiga za mene davna prošlost,ali u meni se još uvijek skriva djevojčica koja uživa u čitanju bilo kakvog štiva pa tako i dječjih knjiga.Privuklo me to što me podsjeća na ''5 prijatelja'' iako je ovo sve samo ne to.

Napeta radnja o veseloj skupini prijatelja koju čine veseli Zubo pravog imena Florijan koji je uvijek gladan,Mrklja glavni šaljivac i kreator novih riječi,Otis koji je ime dobio po akcijskom junaku,Zara inteligentna djevojčica koja voli čitati,Inka Zarina plašljiva najbolja prijateljica i Boris Bobo glavni autoritet među njima,sasvim su obični dvanaestogodišnjaci čiji su dani ispunjeni druženjem,prepirkama,simpatijama,zapliće se jednoga dana na satu hrvatskog jezika kada jedan od njih dobije dodatnu zadaću zbog nepažnje na satu u kojoj mora opisati glavni lik iz knjige.

U knjizi iz knjižnice nalazi poruku koju u strahu od knjižničarke obriše ,ali zagonetna poruka se pojavi svaki put iznova. U slučaj misteriozne poruke uključi se cijela ekipa te krenu u rješavanje neobičnih zagonetki.Slijedeći tragove moraju se suočiti sa strogom knjižničarkom Sović,istraživanjem prošlosti njihove škole i školske knjižnice,te se čak nauče služiti glagoljicom.

Rješavanjem zagonetke ušli su u svijet za koji nisu ni mogli zamisliti da postoji,susrečući se za zlim demonom koji želi njihove duše,s nadnaravnim bićima koja im pomažu,te sa dječakom koji je zauvijek zatočen u dječjim godinama.Sudjelujući u fantastičnim događajima djeca su svjesna da ih samo zajedništvo može izvući iz kaosa u kom su se našli.Srećom sve dobro završi i vrate se u sadašnjost zajedno sa dječakom kojega su tamo našli.

Po mome mišljenju roman nema pravoga završetka ,vjerojatno zbog mogućnosti nastavaka o avanturama ove nezaustavljive skupine koja sad broji sedmero djece.

Vjerujem da će djeci roman biti zanimljiv i da će ima barem malo približiti knjige i knjižnice koje su jedan od glavnih dijelova ove priče. Pun je odličnih elemenata od detektivske potrage,rješavanja zagonetki i posjeta drugim svijetovima i moj prijedlog bi bio da ga uvrste u obaveznu lektiru da djeca čitaju i nešto što bi njima moglo biti zanimljivo. Ja se veselim mogućim nastavcima i preporučam za čitanje :) .

Ocjene (3)

Respektira (3): Tina987, ucitajse, MiraLaFu

Komentari (1)

10

Od sthagon

Dobra recenzija. Nedostaje mi još malo tvog osobnog mišljenja o tome kakvi su likovi, radnja, tematika, stil i sl.

od RereG

2 0 0 0

Ljubavne slastice

Već dva dana razmišljam kako napisati analizu o knjizi koja je analiza sama za sebe.

Ljubavne slastice je prekrasna ljubavna priča o Flori i Vikktoru u ranon dvadesetom stoljeću. Priča o tome kako ljubav često ide kroz želudac. Sve je počelo s ljubavlju na prvi pogled i završilo brakom šest godina kasnije ,ali u tim ranim godinama dvadesetog stoljeća mnoge stvari i običaji bili su drugačiji pa tako Flora i Viktor nikad nisu mogli zajedno biti sami , i najviše su se veselili ostanku kod njene bake koja je bila slijepa da barem tamo razmjene pokoju nježnost iako je ona uvijek predosjećala što rade  pa im je davala sitne znakove upozorenja poput kašljucanja. Nakon vjenčanja Viktor odlazi trbuhom za kruhom u Austriju i tu počinje prava priča. Flora je brižljivo Viktoru slala razne delicije,od kolačića do vina i pršuta ali uvijek s kiticom cvijeća i porukama ljubavi.

Sve te recepte i priču o njihovoj ljubavi i receptima i slasticama koje su putovali između Flore i Viktora zabilježila je unuka Flora i rezultat je ova prekrasna knjiga puna osjećaja i ljubavi, ali i divnih starih zaboravljenih recepata.

Ocjene (2)

Respektira (2): darel, RuzicaG

Komentari

od RereG

1 0 0 2

Harlan Coben-Šest godina

Šest godina je jedan od boljih trilera koji su mi prošli kroz ruke.Čitajući nije bilo trenutka kad nisam pomislila da sam sve shvatila ali me već svaka iduća stranica uvjerila u suprotno. Od stranica ispunjenih akcijom do onih ispisanih psihološkim slagalicama svaka mi je donijela nove ideje za zaključivanje.

Jake je gledao kako se njegova ljubav Natalie udaje za drugoga i ostavlja njega slomljenog srca i još joj mora obećati da će je ostaviti na miru. Šest godina je držao to obećanje ali kad vidi osmrtnicu njenog muža odluči otići na sprovod da je vidi ali udovica nije Natalie nego žena koja je bila za Natalienog muža udana dvadeset godina. Sve što je mislio da zna od tog trena neće biti isto.

Od početka pa do samog kraja Coben je uspio učiniti ovaj triler slojevitim dodavajući svakom novom stranicom nešto novo. Knjiga me podsjetila na niz različitih filmova i serija i svakog lika počevši od glavnoga mogla sam si predočiti. Odličan glavni lik,pametan,obrazovan ali i fizički jak. Spoj akcije,trilera i svih ''političkih'' pitanja od starih i novih ubojstava,mafijaških obračuna (čak dvije se spominju američka i afrički narko karteli ),Fbi agenti i tipična američka policija,program zaštite svjedoka i čak i lagana konotacija na lezbijske parove. Sve elementi za odličan triler ,a bitno je i ne zaboraviti romantični dio o neprežaljenoj ljubavi prije šest godina zbog koje sve počinje, a i kojom sve zavšava.

Mogu samo preporučiti ovaj triler koji vjerujte mi ,se ne ispušta iz ruke.

Ocjene (1)

Respektira (1): RuzicaG

Komentari (2)

6

Od Vjeran

Ne bih te htio obeshrabriti ali nekako mi je sve ovo podosta nesistematično. Naročito se to odnosi na treći odlomak. Baci oko na prikaze koje pišu RuzicaG, TatjanaBN, MiraLaFu, ucitajse, marali... Sigurno možeš pohvatati ideju :-) Pozdrav!
6

Od RuzicaG

hvala, Vjerane na komplimentu, RereG, meni se tvoja analiza sviđa, upravo si uhvatila bit Cobenovog pisanja, napeto, svega i svačega na što čitatelj pada, jednom riječju, zanatski dobro napravljeno, brzo se čita, brzo i zaboravlja

od RereG

0 0 0 0

Challenge accepted

Obožavam izazove ili kako bi legendarni Barney Stinson rekao ''challenge accepted''! Ovaj popis sam već isprintala na kraju godine i sada marljivo ispunjavam kućice. Nemam unaprijed ispisanu listu za čitanje jer baš u nekom trenutku mi ne leži knjiga koju sam si zadala pa čitanjem drugih ispunjavam listu. Volim lutati po knjižnici i tražiti knjige ,isto tako volim lutati po svojim policama pa čitati istu po peti puta. I kad je pročitam ili više njih tražim kućicu koju bi ispunila na listi.

Ocjene

Komentari

od RereG

0 0 0 0

Prijevodi

Definitivno da zaostajemo s prijevodima za razliku od nekih drugih zemalja. Čak moguće da se i u Srbiji više prevodi nego kod nas koliko se može vidjeti po raznim portalima. Šteta što za neke knjige ne postoji interes tako dugo dok se ne ekraniziraju, a za neke se čak nikad ne pokaže interes iako su vani veliki hitovi. Dosta čitam na engleskom jer nikako da se dočekam prijevoda ,ali kad stigne među prvima kupujem jer bez obzira na već pročitano volim pročitati još jednom na hrvatskom.

Ocjene

Komentari

od RereG

5 0 0 5

Charliejev svijet-moj dojam

Na Imaginarij sam naletjela slučajno i prvi put odmah dobila knjigu na čitanje i to željno iščekivani Charliejev svijet. Baš sam se veselila dolasku knjige i pisanju svojeg mišljenja ,ali sad kad je to došlo na red vjerujem da ću veliku većinu razočarati jer meni se knjiga ne sviđa ni najmanje. Možda sam prekritična ali isto tako vjerujem da se od mene očekuje istina. S godinama čitanja iza sebe Charliejev svijet je jedna od rijetkih knjiga koja na mene nije ostavila pozitivan dojam. Čak sam zamolila prijateljicu za koju znam da je veliki čitalac i znam da je pročitala i knjigu i pogledala film da me savjetuje što da napišem.

Započela bi time da je to knjiga o tinejdžerima za koju ja nebi nijednome tinejdžeru preporučila da je pročita. Od sexa, droge, tuluma, tučnjava meni je svega toga previše.Ne tako dugo i ja sam bila jedan ,ali ne nalazim se u ničemu što je opisano. Možda i zato jer su to američki tinejdžeri , a ruku na srce oni su definitivno drugačiji od drugih.

Nije Charlie loš glavni lik i stvarno na trenutke sam pomislila evo svijetle točke ali čitajući dalje nisam ih nalazila mnogo. Sviđaju mi se opisi gdje iskazuje svoju ljubav prema Sam ,prijateljstvo prema Patricku i gdje ih daruje svojim omiljenim knjigama ,ali sve ostalo mi je blijedo ostalo u sjećanju.

Koncept pisanja kao pisma prijatelju je dio onoga pozitivnoga koje bi istaknula jer daje tempo i zanimljivost čitanju.

Nadam se da pisanjem ove analize nisam pogriješila ili uvrijedila nekoga ,ako jesam to mi nije bila namjera. To je samo moje skromno mišljenje i po prvi puta sam ovdje,tako da je svaka prijedlog dobrodošao.

Ocjene (5)

Respektira (5): Vjeran, darel, MiraLaFu, TatjanaBN, ucitajse

Komentari (5)

5

Od ucitajse

Ne može se svakome svaka knjiga svidjeti, tako da se ni ne očekuje da u analizama pročitanog samo hvališ knjige. Ako ti trebaju smjernice u pisanju analiza, vodi se po uputama koje ti iskoče kad kreneš pisati analizu ili pogledaj malo kako pišu drugi
5

Od TatjanaBN

Još jedan pozdrav dobrodošlice! Što se tiče recenzije, negativnu recenziju je čak i lakše napisati nego pozitivnu :-) i u redu je ako ti se nešto ne sviđa - ukusi su različiti, samo je važno argumentirati svoje stavove.
10

Od darel

slažem se s Tatjanom. i welcome!
6

Od Vjeran

Dobro nam došla na Imaginarij. Respekt dobrodošlice je već stisnut. Pozdrav!

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se