3

naomica

Bodovi
64.4
Analize
3
Ankete
10
Komentari
6
22 2 - 6
12 2 - 6

Love.Dream.Believe.

od naomica

1 1 0 0

Sretna Nova godina!

Ovo su neki od meni najdražih citata. :)

Halil Džubran (Kahlil Gibran) jedan je od meni najdražih pjesnika, a njegov 'Prorok' jedno od najgenijalnijih djela ikada. Gibran u njemu obrađuje gotovo svaki segment života, od ljubavi, mira, vjere do odnosa prema djeci i tako ih dobro i maestralno razotkriva. Evo što je rekao o dijeljenju.

“Često kažete: "Dao bih, ali samo potrebitima."

Ali, voćke u vašem voćnjaku ne kažu tako, ni stada na vašem pašnjaku.

Daju da bi mogli živjeti, jer zadržavati znači propadati.”

Gabriel García Márquez, Sto godina samoće

“Ljudi nisu rođeni jednom za svagda onog dana kada ih je majka donijela na svijet, već ih život obvezuje da se iznova i iznova rađaju.”

I naravno neizostavni Andrić, iz njegove knjige 'Znakovi pored puta'.

“Kad god sam i gdje god sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opći interes ili pretjeranu osjetljivost za ličnu čast i dostojanstvo, uvijek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidnu sebičnost.”

Na kraju, želim Vam svima sretnu Novu godinu, da vam se svima ostvare sve želje i da se u sljedećoj godini još više međusobno čitamo i družimo na Imaginariju! :)

Ocjene (2)

Respektira (1): darel

Slaže se (1): darel

Komentari

od naomica

2 1 0 0

Tko još vjeruje u magiju?

Iza mene je burna godina. Nije da se mogu pohvaliti nekim velikim brojem pročitanih knjiga, bilo ih je oko 20. Uz brojne druge stvari i druge obveze jednostavno si nisam mogla priuštiti veći broj. Ali ja sam zadovoljna, jer zašto se opterećivati brojevima!? Brojevi će uvijek biti samo brojevi, i ništa više. Bitno je ono što ostaje nakon svake pročitane knjige, bitni su tragovi koji ostaju, promjene koje se dogode, iskustva za koja postajemo bogatiji. Gledajući tako unatrag, ova je godina onda zaista bila velika i plodna.  

Volim reći za sebe da sam idealist, pa tako mislim kako svaka knjiga u naše živote ulazi s razlogom, bilo da nas nečemu nauči, da nas uvuće u svijet mašte, da nam otvori oči kada smo u zabludi, ili da nam jednostavno proširi vidike i približi različita stajališta i razmišljanja. Ove godine bilo je svega toga pomalo, točno u pravoj dozi. Knjige su stizale baš kada su trebale. 

Moram priznati da sam ove godine većinom posuđivala knjige u knjižnici. Bilo je tu par knjiga koje sam kupila na trafici za neke jeftine novce, par kupljenih u knjižarama, dok sam neke imala otprije. Jednostavno mi se ponekad desi da dobijem ili kupim više knjiga odjednom, no iako su mi veoma zanimljiive, jednostavno kao da još nije vrijeme da ih pročitam ili nisam spreman za njih, i tako čekaju bolje dane. Je li vam se to ikada dogodilo ili vam se možđda redovito događa? Tako su kod mene ove godine neke od njih upravo dočekale te bolje dane.  

Sve u svemu, kao što sam već rekla jako dobra i plodonosna knjiška godina, godina u kojoj su neke knjige doista oplemenile moj svijet i naučile me mnogo čemu. Neka takva bude i sljedeća godina, ma neka bude još i bolja. :)  Već sam se opremila nekim naslovima za sljedećih par mjeseci, tako da već znam kako će mi početi nova knjiška godina, a u međuvremenu možda uleti i još neka, jer nikad ne znaš kada i kako će neka knjiga naći put do nas.  

Evo da se i ja za kraj poslužim #mega popularnim hashtagovima :)  

#MisaoGodine ili možda još bolje #MisaoSvakeGodine:

Knjige su mjesto gdje je sve moguće. Mjesto gdje se magija događa.

One nam pomažu da otkrijemo svijet na drugačiji način.

One nas usmjeravaju.

One nas vode.

One su naši učitelji.

Ocjene (3)

Respektira (2): darel, JosipLabas

Slaže se (1): darel

Komentari

od naomica

9 0 0 6

Društvena životinja by David Brooks

Ovo je pismo male djevojčice, djevojčice koja još uvijek čuči u meni i vjeruje u čuda. Ovo je moje pismo Djeda Mrazu. 

Dragi Djedice,  

Brzo se bliži Božić. Jedan je to od najljepših dana u godini. Dan kada je cijela obitelj na okupu, dan kada svi pjevaju i raduju se, kada nitko ne misli na sutra i kada svatko uživa u trenutku. Ali, to je i dan kada se sve moje male želje ispune, i to zahvaljujući tebi.  

No, moram ti biti iskrena i nešto priznati. Ova godina bila je teža no ikada, dogodilo se toliko stvari i situacija u kojima sam griješila i u kojima nisam uvijek najbolje postupila. Ali, znaš što Djedice, unatoč svim poteškoćama i grješkama na kraju sam se uvijek trudila da dam sve od sebe i ispravim sve što sam pogriješila. Teško je ostati trezven u ovom svijetu, teško je svakoga shvatiti i imati razumijevanja prema svima, a najteže je shvatiti i razumijeti samoga sebe. Teško je uvijek ispravno postupiti. Zato te molim da mi ne zamjeraš puno sve loše stvari i da više gledaš one dobre.  

Znam da vjerojatno ima mnogo drugih koji su bitniji i potrebitiji od mene, zato ću te ove godine zamoliti samo jednu malu stvar. Naime, tijekom ovogodišnjeg posjeta Interlibru, naišla sam na jednu knjigu koja me na prvu privukla, no već sam sve novce potrošila na druge knjige, tako da ju nisam mogla priuštiti. No, učinila mi se zanimljivom i jako bi ju voljela imati i uživati čitajući ju. Ukoliko mi ispuniš tu jednu malu želju biti ću jako sretna. Knjiga se zove Društvena životinja, a napisao ju je David Brooks; poznati pisac i kolumnist The New York Timesa.  

Pitaš se sigurno zašto baš ta knjiga? E pa vidiš, mene ti je oduvijek zanimalo ljudsko ponašanje, psihologija čovjeka, utjecaj društva na njega i još mnogo toga povezanog uz to. Tako kada sam ugledala tu knjigu i njen naslov, odmah sam znala da je to nešto za mene. Bio je to jedan od onih trenutaka kada već na prvi pogled znaš da nešto želiš, i to jako. Uzela sam ju u ruke i brzo okrenula da vidim o čemu se točno radi. Pisalo je da govori o tome što vodi pojedince ka njihovom ponašanju i donošenju svakodnevnih životnih odluka. Pisac temu razrađuje kroz brojne akademske i znanstvene dokaze poput onih iz sociologije, psihologije, biologije i pokušava sumirati različita saznanja, kao na primjer o razvoju ljudskog mozga. Ali nije to dosadna knjiga samo sa brdo znanstvenih činjenica i istraživanja, jer pisac cijelu priču vodi kroz živote zamišljenih glavnih likova od njihova rođenja do starosti, tako da bi knjiga trebala biti dovoljno pitka, razumljiva, i povrh svega zabavna i poučna.  

Ono što je još na poleđini pisalo o samoj knjizi, a što je dodatno zaokupilo moju pažnju i zainteresiralo me, je to da suvremena kultura precjenjuje značaj racionalizma, individualizma i kvocijenta inteligencije, te da se u knjizi ulazi u sfere nesvejsnoga mozga - mjesta gdje se donosi većina naših životno važnih odluka - mjesta u koje spadaju intuicija, emocije, genetske predispozicje i brojene druge stvari koje oblikuju naš karakter. Za mene je tema o ljudskom ponašanju, ulaženju u mistično i još u potpunosti nejasno i neistraženo područje poput nesvjesnog mozga, bila i više nego dovoljna da mi ova knjiga postane broj 1 na ljestici najželjenijih knjiga.  

Eto dragi djedice, sada znaš moju malu želju, nadam se da ćeš mi ju ispuniti kao i svake godine do sada.  

P.S. I ove godine te čekaju kolačiči i velika velika čaša mlijeka :) 

Naomica ;)

Ocjene (9)

Respektira (9): JosipLabas, Agness, brainiac, darel, marali, ucitajse, Vjeran, TatjanaBN, sthagon

Komentari (6)

« prikaži ranije
3

Od naomica

Hvala :) Ovo nije prva knjiga s tom tematikom na koju sam naletila. Ne znam još kakva je, ali možda saznam ukoliko mi Djed Mraz ispuni želju.
3

Od naomica

Ali, u svakom slučaju, uvijek vrijedi ono pravilo kako je dobro pročitati više mišljenja i razmišljanja na neku temu, makar ona i ne bila toliko dobra ;)
6

Od Vjeran

Dobro nam došla na Imaginarij. Respekt dobrodošlice je već stisnut. A djedica će se (valjda) pobrinuti za ostalo. Pozdrav!
5

Od ucitajse

Dobrodošla! Uspjela si i mene zaintrigirati za ovu knjigu. Nadam se da ćeš ju naći ispod bora za dvadesetak dana ;)
3

Od naomica

Hvala vam na toploj dobrodošlici i lijepim riječima @Vjeran i @ucitajse :) Pozdrav i do čitanja ;)

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se