10

sthagon

Bodovi
70.1
Analize
3
Ankete
37
Komentari
174
310 3 6 174
1 2 - 10

It's too easy!!!

od sthagon

0 1 0 8

Paklena kuhinja

Disclaimer: Ovo nije pokušaj da se napravi show koji bi trebao stvoriti buduće vrhunske književnike, takvi uvijek pronađu put na površinu. Ideja je napraviti nešto što neće biti banalno, a moglo bi biti poučno i zanimljivo za gledati.

Postoji ogromna razlika između osoba koje imaju dobar glas, instant zvijezda, pjevača i pravih zvijezda. Iako se u prvi tren može činiti da tu razliku čini talent, on može biti identičan kod, svih, a konačan rezultat će biti potpuno različit. Razliku čini pristup radu. Razumijevanje vlastitih mogućnosti, razumijevanje potreba publike, gradnja baze obožavatelja, komunikacija, razumijevanje stanja na tržištu i konstantan rad i usavršavanje.

Glazbeni svijet je surov, ali ništa bolje nije ni u književnom svijetu. Svoditi bivanje književnikom ili čak književnom zvijezdom na stil i talent, a opisivati cijeli proces osamljivanjem i prepuštanjem svijetu mašte je obično banaliziranje i recept za proizvodnju poluproizvoda.

Ono što želim reći je da je cijeli taj proces daleko više od običnog pisanja i da je nepoznavanje pravila i procesa toga svijeta jedna velika prepreka za većinu mladih i neafirmiranih pisaca.

Kada razmisljam o reality showu s piscima koji bi volio gledati to bi bio: sudar talenta i ljubavi prema pisanju sa surovom realnošću književnog svijeta (urednici, nakladnici, tržište, publika, konkurencija, kupci, kritika, obožavatelji i sl.).

Format koji bih odabrao je neki nadograđeni MasterChef format. Na početku imamo veću grupu kandidata, njih 20-ak koji su prošli osnovni screening i dokazano znaju i vole pisati.

U žiriju imamo 3 osobe: kvalitetnog urednika, izdavača i agenta koji će biti prisutni tijekom cijelog showa. Njihov zadatak je da napredak kandidata ocjenjuju kroz svoje tri ekspertize.

Cijeli show se sastoji od tri komponente: edukacija, primjene naučenog i evaluacija rezultata.

Edukaciji bih posvetio jako puno pažnje. Ključno bi bilo dovođenje relevantnih gostiju koji bi održavali predavanja i radionice. Teme bi bile nešto poput: kako prepoznati i iskoristiti vlastite prednosti, kako analizirati potrebu tržišta, kako učiniti likove uvjerljivim, kada je radnja prejednostavna, a kada prekompleksna i nezanimljiva, kako graditi svoj vlastiti brend i čitalačku publiku i sl.

Zadaci bi bili uvijek povezani s naučenim gradivom. Npr. osmisliti priču za ovu i ovu target populaciju, popraviti lik iz neke priče i učiniti ga uvjerljivijim, pitchati izdavaču svoj projekt i sl.

Evaluacija rezultata i napretka bi bila nešto što bi ekipu koja ne može zadovoljiti tražene kriterije polako slala doma. Osim samog mišljenja žirija pokušao bih napraviti i neke stvari poput: ako ciljamo neku target populaciju predloženi koncepti bi se testirali na njoj i dobile bi se objektivne ocjene uspješnosti obavljenog zadatka.

Mislim da show u prvom redu treba pokazati da u procesu nastajanja, objave i konzumiranja sadržaja sudjeluje jako puno različitih osoba s ponekad potpuno oprečnim potrebama. Sve to treba na neki način uzeti u obzir.

Show ne smije biti banalan i usmjeren na jeftinu zabavu, treba biti napet zbog toga što su kriteriji visoki, žiri stručan, edukacija zahtjevna, zadaci teški i njiževni svijet surov.

Ocjene (1)

Slaže se (1): darel

Komentari (8)

« prikaži ranije
10

Od darel

Tako da je u jednom dijelu pisanje podložno tržišnim zakonitostima. Osim toga, mnogobrojni studiji kreativnog pisanja u Americi svjedoče kako se pisce ipak može nečemu naučiti. Kako da poboljšaju svoje umijeće, ako ništa drugo.
10

Od darel

Pisanje je kreativnost kao takva, bez sumnje, ali nekako ga gledam i kao zanatsko umijeće. pa se može malo i izbrusiti.
10

Od sthagon

Pisac čije knjige se ne objave i nitko ih ne čita nije pisac. Da bi mu netko počeo čitati knjige netko ih mora objaviti, da bi ih netko htio objaviti mora misliti da će na njima zaraditi. Osoba koja to ne razumije teško da može postati pisac.
3

Od MarinKK

Baš me zaintrigirala i pomalo nasmijala ova priča o reality show-u. Moram priznati da se slažem sa Sthagonom. Bez obzira na talent, nadahnuće, spoznaju itd. potrebno je vladati sa određenim tehnikama da ne kažem zanatom.
10

Od sthagon

Hvala Marine... ovdje su me vec razapeli jer sam uprljao sveto umjetničko tlo nekom banalnošću kakva je novac :)

od sthagon

1 1 0 2

How to Think Like a Computer Scientist

Prije 20-ak godina doza znatiželje i entuzijazma te dostupnost računala bile su dovoljne da bi od nekoga učinile programera. Možda ne vrhunskog, ali dovoljno dobrog da se suoči barem s nekim od zadataka koji su se tada očekivali od osobe koja je u društvu nosila takvo obilježje.

Od tada pa do danas stvari su se značajno promijenile. Gotovo na identičan način kao što su auti postali presloženi i zahtjevi se prema običnom korisniku smanjili od otvori haubu, shvati što nije u redu i pokušaj popravit na ulij benzin i odvezi na servis. Programiranje na razini upotrebljivosti je postalo vještina koju je potrebno dugo usavršavati.

Čak i u svijetu weba gdje su nekada postojali famozni webmasteri, osobe koje su razumjele osnove weba i naplaćivale su svoj rad prema broju slika ili tablica na stranici?!, stvari su se značajno promijenile. Ako danas želiš imati prosječno kvalitetnu web stranicu na njoj će morati raditi minimalno 2, a vjerojatno 3 specijalista koji sada barataju vještinama koje bi tadašnjem webmasteru izgledale poput čarolije.

Čemu ovaj uvod? Otprilike jednom mjesečno netko me pita za savjet kako naučiti programirati. Prije 15 godina bih pomislio: super, još jedan entuzijast... imat ćemo o čemu pričati, tko zna što bi mogli zajedno napraviti... Danas pomislim na ovu novu reklamu na televiziji u kojoj prolazi "baba s kolačima". Kao što rezanje i operiranje nije isto, tako ni pisanje naredbi i programiranje nije isto. U tren možeš naučiti pisati neke naredbe, ali da bi mogao isprogramirati nešto što će nekome doista biti korisno ipak treba daleko više znanja i vještine.

Činjenica da je naučiti zadovoljavajuće programirati daleko teže nego što itko tko ne poznaje taj svijet to može zamisliti (banaliziranje profesije od strane laika je sasvim normalna stvar u svim područjima) ne znači da se trebamo predati.

Proces formalnog obrazovanja je bitan ne zbog toga da naučimo programski jezik već da naučimo pravilno pristupati problemima. Mentalni proces projektiranja rješenja i prepoznavanja primjenjivih standarda je daleko bitniji od samog ispisivanja naredbi koje je čista implementacija strategije.

Ako nemamo priliku proći kroz formalan proces obrazovanja, barem se trebamo potruditi izbjeći osnovne zamke na koje nailaze osobe koje se same hvataju u koštac s ovim problemom.

Prva zamka je odabir jezika. Teško je zamisliti da će netko samostalno prvo učiti teoriju, a onda kada ovlada osnovnim načelima usvojeno znanje provjeriti u nekom od jezika. Samostalno učenje programiranja obično počinje odabirom jezika, a onda se nastavlja snalaženjem u njemu. Samoukog programera ovaj izbor može poprilično odrediti.

Postoji mnoštvo programskih jezika. Ono što je bitno shvatiti je da stari programski jezici evoluiraju kako bi bolje odgovorili zahtjevima tržišta (npr. C, C++ ili Java), a novi (npr. Python ili Haskell) se obično pojavljuju s vrlo dobrim razlogom jer se npr. neke stvari nisu mogle napraviti dovoljno brzo i efikasno u starim jezicima. Software na kojem posluju velike tvrtke oko nas je obično izgrađen nekim od programskih jezika starije generacije jer je pisan davno, a software koji pišu nove firme obično koristi jezike novije generacije jer žele iskoristiti prednosti nove tehnologije.

Druga zamka je pristup učenju. Prolaženje tutoriala ili čitanje manuala osobu bez formalnog obrazovanja neće naučiti osnovnoj stvari, a ta je kako pravilno pristupiti rješavanju problema. Ovo u konačnici čini razliku između upotrebljivih i neupotrebljivih programera.

Prije par mjeseci naišao sam na knjigu pod nazivom "How to Think Like a Computer Scientist: Learning with Python" koja je doživjela svoje reizdanje skraćenog naziva: "Think Python". Mislim da je ova knjiga odlična za sve početnike koji tek otkrivaju svijet programiranja. Python je također odličan odabir jezika. Općenit, moderan, jednostavan i izuzetno efikasan jezik koji već sada ima ogromnu popularnost u svijetu i na kojem se baziraju mnogi moderni sustavi. Jednako je dobar i za izradu softwarea i za izradu weba. Python programeri su izuzetno traženi, a osobito u Americi.

Glavna prednost knjige je što korisnika ne uči isključivo naredbama već ga uči kako pravilno pristupati problemima. S lakoćom, kroz rad na primjerima, uvodi neke teške koncepte poput rekurzija i objektno orijentiranog programiranja. Ima odlično osmišljene zadatke koji korisniku jasno pokazuju da je veći dio programiranja zapravo projektiranje rješenja i da će mu često veći prijatelj od poznavanja naredbi biti poznavanje matematike.

Naravno, koliko će netko iz ovakve knjige izvući ovisi najviše o tome koliko će se posvetiti učenju. Programiranje sigurno nije laka vještina za usvojiti.

Najbolje od svega je što je knjiga besplatno dostupna u html i PDF izdanju na web stranici ThinkPython.com, a može se naravno kupiti i ukoričeno izdanje.

Ocjene (2)

Respektira (1): Vjeran

Slaže se (1): darel

Komentari (2)

6

Od Vjeran

Skoro si me nagovorio da promijenim struku ;-)

od sthagon

0 0 0 0

Kvaliteta filma ne ovisi o tematici knjige

Pristupit ću ovoj temi na način da se odmaknem i od knjiga i od ekranizacija. Posvetit ću se ljudima koji ih stvaraju i razlozima zašto to rade.

Moja prva hipoteza koja će se možda pokazati potpuno netočnom je: Više ne postoje knjige koje se ne bi mogle kvalitetno ekranizirati, već samo one koje se ekonomski isplati ili ne isplati ekranizirati.

Snimanje filma je mnogo veći trošak i rizik od pisanja knjige. Film mora zaraditi daleko više novaca da bi isplatio sve ljude u svom hranidbenom lancu. Što u pravilu znači da mora ciljati na mnogo širu populaciju. Na filmu radi daleko više ljudi koji će u konačnici utjecati na kvalitetu uratka. Sama ta činjenica značajno povećava rizik ulaska u takvu avanturu.

Hipoteza 2: Iz svakog kvalitetnog scenarija ili knjige može se snimiti i loš i dobar film. Ako film nema dobrog redatelja, scenarista, producenta, glumce, dovoljno novaca i sl. sve su to faktori koji utječu da nešto što je potencijalno odličan film postane pravi fijasko. Zbog toga smatram da povlačiti zaključe poput: "knjige za djecu se mogu odlično ekranizirati" ili "SF romani postaju najuspješnije ekranizacije" na temelju nekoliko uspješnih ili neuspješnih primjera jednostavno nema smisla.

Hipoteza 3: Knjige se ekraniziraju kako bi se iskoristila pozornost koju već imaju i na taj način smanjio rizik. Investitori već unaprijed znaju da je dio publike već osiguran i da će svjetski mediji popratiti takvo događanje. Ne znam da li se ta sprega već počela pojavljivati u filmskoj/književnoj industriji, ali u dječjoj industriji ona je zadnjih 10ak godina prisutna. Mnogi projekti za djecu koji izlaze su sprega nekoliko industrija koje rade zajedno. Izlazi crtani film s mnogo likova, izlaze igračke u kojima treba skupiti sve te likove, izlaze posteri, sličice, slikovnice, knjige... a nakon toga i nadogradnje. Model je uvijek isti: osigurati pozornost i fanove, a nakon toga ih što efikasnije monetizirati kroz što više kanala.

Da li u ovom trenutku netko prvo piše poslovni plan u kojem će napraviti knjigu-šećer za određenu populaciju, a nakon što podigne gomilu buke će tu istu populaciju monetizirati i kroz filmske serijale i gomilu dodatnih proizvoda? Siguran sam da se to događa na veliko i da već ima uspješnih primjera. Jedan od njih je po meni Sumrak saga. Gotovo sam potpuno siguran da je ta priča planski napisana da bude droga svojoj target populaciji.

Da sumiram. Mislim da na isti način kako se iz zanimljivih ideja mogu napisati odlične i loše knjige tako se iz kvalitetnih knjiga mogu snimiti loši i kvalitetni filmovi. Da li će se u tome uspjeti ovisi prvenstveno o ljudima koji na tome rade i koja je točno njihova motivacija. Osim toga mislim da nema neke druge magične formule u pozadini.

Ocjene

Komentari

Aktivnosti

Više

Chat (0)

Uključi se